Mától érkezik a bankszámlákra a 13. havi nyugdíj

13. havi nyugdíj
Budapest, 2022. február 9. A 13. havi nyugdíjakat kézbesítő postás Budapesten, a XIII. kerületben 2022. február 9-én. MTI/Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Azok a nyugdíjasok, akik banki átutalással kapják a nyugdíjukat, február 11-től számíthatnak a 13. havi nyugdíj érkezésére.
Vágólapra másolva!

Idén februárban a dolgozók, a családosok és a fiatalok mellett a nyugdíjasok is pluszösszeghez jutnak. Februárban érkezik az első emelt összegű minimálbér, a családok visszakapják tavalyi szja-befizetésüket, a 25 év alattiak első szja-mentes fizetésüket vehetik fel, a nyugdíjasok pedig kéthavi nyugdíjat kapnak kézhez - összegezte a Híradó.hu.

A 13. havi nyugdíj

postai kézbesítése már február 9-én elindult, a banki átutalás pedig a mai naptól kezdődik, így az érintetteknek kéthavi összeg érkezik a számlájukra.

A 13. havi nyugdíjakat kézbesítő postás Budapesten, a XIII. kerületben Forrás: MTI/Balogh Zoltán


Összesen 2,5 millió embert érint a pluszjuttatás, ami mintegy 370 milliárd forintot tesz ki.

A 13. havi nyugdíj visszaépítése négy részletben történt volna: minden év februárjában plusz egyheti nyugdíjat kaptak volna az idősek. A gazdaság jó teljesítménye azonban ezt felülírta, így sikeresen vissza lehet vezetni a Gyurcsány–Bajnai-kormányok által elvett juttatást.

A napokban egy teljes havi nyugdíj összegét várhatják az idősek. A pluszjuttatás a rendes havi nyugdíjjal érkezik, külön pozitívum, hogy

a 13. havi teljes nyugdíjat már a megemelt januári juttatás alapján számolták ki, azaz most dupla összeget kapnak az arra jogosultak.

Postás kézbesíti a 13. havi nyugdíjat Budapesten Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Ez havonta egy átlagos nyugdíjas esetében, aki 150 ezer forint körüli juttatást kapott decemberben, januártól már 7500 forinttal többet, összesen 157 500 forintot jelent. Vagyis februárban ennek az összegnek a duplája, azaz 315 ezer forint érkezik majd az arra jogosult átlagnyugdíjasoknak. Fontos megemlíteni, hogy a nyugdíj összege januárban 5 százalékkal emelkedett - részletezték.

A rendes havi nyugellátással együtt érkező 13. havi nyugdíjat az öregségi nyugdíjasok mellett

az összes hozzátartozói nyugellátásban részesülő is megkapja.

Az özvegyi nyugdíjban, árvaellátásban, a korhatár előtti és szolgálati ellátásban részesülők is számíthatnak a plusznyugdíjra, ezenfelül a rokkantnyugdíjasok, rehabilitációs ellátásban részesülők is.
Ez Magyarország lakosságának mintegy egynegyedét érinti - írják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!