A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNJózsa Levente
10:10TekvondoYushuai Liang-Levente Jozsa
HUNMagyarország
11:20Kajak-kenuKenu 500m-páros elődöntő 1
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-négyes elődöntő 2
HUNMagyarország
18:00VízilabdaGreece-Hungary
NyílNyíl

Maga alá gyűrt az amerikai dollár egy teljes országot

arany, aranyipar, aranybányászat, aranyár, stock, stockfotó, illusztráció, illusztrációs
Gold Bullion on 100 US Dollar Note
Vágólapra másolva!
Tavaly a zimbabwei kormány már lehetővé tette, hogy a lakosság hozzáférhessen amerikai dollárhoz az ország pénzváltóiban, de most szigorítani kellett az intézkedésen. Ahogy ugyanis az afrikai állam fizetőeszköze egyre jobban elértéktelenedik, az árak pedig emelkednek, úgy nő a lakossági kereslet a stabil amerikai dollár iránt. Úgy tűnik, az országban nem sikerült elérni azt a régóta dédelgetett célt, hogy a lakosság a mindennapokban visszatérjen a nemzeti valua használatához.
Vágólapra másolva!

Tavaly szeptemberben a zimbabwei kormány lehetővé tette a lakosság hozzáférését az amerikai dollárhoz, egyes kijelölt pénzváltó helyeken. Annak érdekében, hogy megfékezzék a visszaéléseket, bevezettek egy limitet is, melynek értelmében egy magánszemély hetente maximum 50 dollárt kaphat.
Most azonban John Mangduya jegybankelnök február 7-én kiadott egy rendelkezést, amely tovább korlátozta a lakosság körében az elérhető dollármennyiséget – épp a visszaélésekre hivatkozva.

A helyzet pedig igen súlyos. Voltak, akik naponta hosszú órákat álltak sorba a dollárért, de előfordult, hogy többen a bankok előtt éjszakáztak

– írja a Quartz.

Ugyanis Zimbabwe gazdasága igen nehéz helyzetben van, ezért a lakosság dollárkereslete tartósan nagyon magas. A zimbabwei dollár elértéktelenedését talán az mutatja a legjobban, hogy az alapvető nyersanyagok (melyeket főként amerikai dollárban számolnak el) erőteljesen megdrágultak. Vagyis jól látszik, hogy a zimbabwei dollár mennyire nem képes tartani az erejét az amerikai dollárhoz képest. A zimbabwei vezetés több alkalommal megkísérelte elérni, vagy egyenesen kikényszeríteni a visszatérést a helyi pénzhez - az Origo többek között itt írt az előzményekről -, de úgy látszik, csekély sikerrel.

Az afrikai országot eközben súlyos infláció is kínozza.

Csak januárban egyes termékek ára megháromszorozódott, de például január 9-én, egyetlen nap alatt 15 százalékkal drágult a kenyér,

ahogy megemelkedett a liszt ára. Közben a hivatalos devizaárfolyam szerint a zimbabwei dollár 1:116 arányban forog az amerikai dollárhoz képest, de a nem hivatalos piacon ennek közel a dupláját kell fizetni.

Újabb inflációs válság miatt emelkedik az amerikai dollár népszerűsége Zimbabwéban Forrás: AFP/Anadolu Agency/Wilfred Kajese

Az új zimbabwei dollárt egyébként Mthuli Ncube pénzügyminisztersége alatt vezették be, 2019-ben, véget vetve a többvalutás gazdasági rendszer 2009 óta tartó alkalmazásának – utóbbit a 2008-as hiperinfláció leküzdése ellen hozták létre, mely az ország azóta meghalt diktátora, Robert Mugabe országlása alatt szabadult el.

2019 óta mindössze három év telt el, és a hivatalos fizetőeszköz már az összeomlás szélén áll, a stabil amerikai dollár iránti kereslet pedig soha nem látott ütemben emelkedik.

Amellett pedig, hogy a lakosság és a gazdasági szereplők nem bíznak a hivatalos pénzügyi intézményrendszerekben, az is nehezíti a helyzetet, hogy milliók élnek szegénységben az afrikai országban, az állami dolgozók fizetését pedig radikálisan erodálja a magas infláció. Mindez együtt a nem is olyan régen taroló hiperinfláció rémét idézheti fel a lakosságban.

Ráadásul a vállalkozásoknak lehetőségük van amerikai dollárban és helyi pénznemben is értékesíteni az áruikat és szolgáltatásaikat, de sokan túlzottan magas árakat számítanak fel zimbabwei dollárban. Ezzel is az amerikai dollár használata felé terelve a gazdasági szereplőket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!