Megnéztük, hol van a földgáz addig, amíg fel nem használjuk

Kardoskúti, földgáztároló, Kardoskút, Földgáz, cső
Kardoskúti földgáztároló
Vágólapra másolva!
Hol van az a földgázmennyiség, amely bár felhasználásra már rendelkezésre áll, de nem egyenesen a vezetékrendszerből kerül a fogyasztókhoz? Mit jelent az, hogy föld alatti gáztárolás? Miért olyan fontos a földgázellátásban március utolsó napja, amikor sokan a lakossági felhasználók közül esténként még dideregve tekerik magasabb fokozatra az otthoni konvektort? Kardoskúton, az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. egyik telephelyén, az ország egyik föld alatti gáztárolójában jártunk.
Vágólapra másolva!

Sokak számára testközelből vélhetően igen ritkán látható, látványos berendezések és földgázhálózati eszközök között tehet sétát az, akinek lehetősége nyílik belépni az MVM Csoporthoz tartozó Magyar Földgáztároló Zrt. négy föld alatti gáztárolójának egyikébe – ezek a helyszínek érthető okokból a nagyközönség előtt zárva vannak. Így van ez a Magyarország déli határához közeli Kardoskúton található telephellyel is, ahol a vállalathoz tartozó egyik tárolólétesítmény üzemel a négyből, és ahol az Origo nemrégiben járt.

A kardoskúti föld alatti gáztároló telephelyén járt az Origo Fotó: Polyák Attila - Origo

Az adatok szerint a kardoskúti tároló kapacitásait tekintve kisebb, mint a Zsanán, Hajdúszoboszlón üzemelő két nagyobb létesítmény, egy laikus összesítés alapján, a ki- és betárolási kapacitásokat figyelembe véve pedig szorosan a Pusztaedericsen üzemelő után a negyedik a sorban. Ez azonban – természetesen – semmiféle módon nem minősíti a kardoskúti telephely fontosságát. A vállalat mind a négy földgáztárolója kiemelkedően fontos az ország gázellátásának biztosításában.

Mutatjuk a helyszínt térképen:

A kardoskúti föld alatti tároló bejárásra egy, a napokban bejelentett egyedülálló fejlesztés alapkövének lehelyezése apropóján nyílt lehetőség. A kardoskúti telephelyen létesül ugyanis az a különleges elektrolizáló rendszer, mely megtermelt megújulóenergia-fölöslegből (vagy bármely más energiafölöslegből) vízbontás révén hidrogént állít majd elő. A hidrogént előbb a földgáztárolóban hasznosítják, majd – az egyelőre még a távlati célok között szereplő elképzelések szerint – később egészen a végfelhasználókig juttatják el azt a gázhálózaton.

Így lehet gáztároló a gázmezőből

1960-ban találták meg Kardoskút és Pusztaszőlős környékén azt a mezőt, amely 1 milliárd köbméternél is több földgázt rejtett. 1978-ra a területet – szakszóval élve – leművelték. A porózus geológiai szerkezet lehetővé tette, hogy az egykori gázmezőt földgáztárolási céllal hasznosítsák, melynek kapacitása az elmúlt évtizedekben több lépcsőben fejlesztve,

kitárolásnál elérte napi 2,9 millió m3-t, betárolásnál pedig az 1,6 millió m3-t naponta. Mobilgáz kapacitása 280 millió köbméter.

Egy korábbi gázmezőn létesült a tároló, mai műszaki tartalmát több lépcsőben fejlesztve érte el Fotó: Polyák Attila - Origo

Csak hogy ezeket a számokat viszonyítani lehessen: Magyarország éves földgázfelhasználása – azaz a lakossági és nem lakossági fogyasztókat is ideértve – 2020-ban 10,44 milliárd köbméter volt. A Magyar Földgáztároló Zrt. négy föld alatti tárolójának összesített tárolókapacitása Egy másik adat, hogy a nagyságrendet jobban el lehessen képzelni: az MVM Energiakereskedelmi Zrt. adatai szerint lakossági ügyfeleik éves átlagfogyasztása 2021-ben 1216 m3 volt. (Mennyiségi adatot közlünk itt az energia egyenértékes adat helyett, azaz a rendszerint kilowattórában megadott számok helyett, hiszen itt a tárolt mennyiségre helyezzük a hangsúlyt.)

S ha már az adatoknál tartunk: ahogy a bejáráson – némi finom élccel – elhangzott, ha lejutni még csak le is lehetne valahogy a föld alatti tárolóba, feljutni már biztosan nem. A gáz föld alatti tárolása ugyanis nem kiépített járatrendszereket jelent, vagy valamiféle föld alá süllyesztett tartályokat.

A kardoskúti egykori földgázmező helyén működő mostani tároló egy geológiai tároló – főként homokkő –, melynek zugaiba úgy préselik be a gázt a betároláskor.

Nem minden gázmező alkalmas kimerítése után tárolásra, azt, hogy megéri-e egy adott területen besajtolni a gázt a föld alá, komoly gazdaságossági számítások előzik meg. A kardoskúti mező viszont ilyen. Most több mint 1000 méteres átlagos mélységben, 21 termelő és 8 megfigyelő kúttal működik az üzem. A mélybe küldött, majd onnan kitárolt földgáz is – a tárolás jellegéből adódóan –a tisztítási folyamaton megy át, mielőtt a földgázhálózatba kerül.

Fontos szempont a föld alatti gáztárolók létesítésénél és üzemeltetésénél azok gazdaságossága Fotó: Polyák Attila - Origo

Kitárolás vége, kezdődik a betárolás

Ezek az imént említett kapacitások persze nem egyik pillanatról a másikra, hanem fokozatosan épültek. Ami azért is fontos mozzanatot jelent, mert a telephely kapcsán korábban a bezárás gondolta is felmerült. Ehhez képest az elmúlt tíz évben több mint 5 milliárd forint értékben valósult meg fejlesztés a kardoskúti gáztárolóban. A terület működését fogja elsődlegesen támogatni az a hidrogén is, mely – ahogy említettük – a tervek szerint hamarosan a megújuló illetve hagyományos forrásokból származó energia felhasználásával, vízből áll majd elő.

Maradva a földgáznál: az itt betárolt mennyiség az országos ellátórendszerre megy ki. A rendszer természetéből adódóan természetesen nem arról van szó, hogy molekuláris szinten ugyanaz a gáz kerül vissza a rendszerbe, mint amit valamely kereskedő lekötött.

A földgázszállító rendszerbe csak a szigorú szabványoknak és előírásoknak megfelelő földgáz tölthető be, és a kitároláskor lezajló tisztítási folyamattal ez biztosítható is.

Nem „ugyanarról" a gázról, hanem mennyiségi megfeleltetésekről van szó. A kardoskúti földgáztároló szakszerű és biztonságos üzemeltetéséről – talán hangsúlyozni sem kell, hogy nem csak a dohányzás és a nyílt láng használata tilos a területen, de lehetőség szerint a telefonhasználattól is tartózkodni kell – összesen mintegy háromtucat szakember gondoskodik, többségük adott műszakrend szerint, a nap 24 órájában. A rendszerek üzemeltetése részben közvetlenül, részben táveléréssel történik.

Szigorú biztonsági előírások szerint működik a telephely Fotó: Polyák Attila - Origo

De a végfogyasztót érthető módon úgyis az érdekli, van-e, lesz-e elég gáz a tárolókban?

Minden bizonnyal igen. A magyarországi föld alatti tárolókban kardoskúti látogatáunk előtt nem sokkal – március 15-én – mintegy 20 százalékos volt a töltöttségi szint, ami 1,268 milliárd köbméter földgáznak felelt meg a biztonsági készletekkel együtt (a kereskedelmi készletek ennél némileg alacsonyabbak voltak). Március 20-án a négy tároló töltöttsége még mindig 19,3 százalékon állt, ami a legtöbb környező országban mért töltöttségi szinttel nagyjából azonos értéknek felelt meg (van olyan szomszédos ország ahol ennél több, van, ahol ennél kevesebb volt a mérték). Március végén pedig egyfajta szezonális zárás jön a föld alatti gáztárolók életében, így a kardoskútiéban is.

Hamarosan a kardoskúti földgáztárolóban is megkezdődik a betárolás Fotó: Polyák Attila - Origo

A hónap utolsó napján ugyanis lezárul a gáz kitárolási időszaka, április 1-vel pedig megkezdődik a felkészülés a betárolásra.

Magyarország gázellátása pedig jelenleg is – cikkünk készítésekor – folyamatos a nagynyomású vezetékrendszer több belépési pontján is (a Földgázszállító adatai energia-egyenértékben szerepelnek). A földgáz megérkezésében egyelőre a drámai, súlyos fegyveres konfliktust jelentő orosz-ukrán háború sem jelent fennakadást. A Magyar Földgáztároló Zrt.-ben az előírtaknak megfelelően a tavaszi kezdet után szeptember 30-ig tart majd a betárolási időszak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről