Egyelőre áramlik az orosz gáz Európa irányába

energia
A képen a Gazprom egyik telephelye
Vágólapra másolva!
Az oroszországból érkező gáz az április 1-jei, péntek délelőtti adatok szerint egyelőre továbbra is áramlik Európa irányába. Annak ellenére történik ez így, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban közölte: az általa aláírt rendelethez kapcsolódóan, melyben a gázszállítmányok ellenértékét rubelben kéri vásárlóitól az orosz fél, ezen napi határidővel leállítják a szállításokat az európai vevők irányába. A gázért rubellel való fizetés elrendelése az eddigi legerősebb válaszlépés Moszkvától az Oroszországra Ukrajna megtámadásáért eddig kivetett szankciókra.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo is beszámolt, Putyin orosz elnök aláírta a rendeletet, melyben pénteki határidőt írt elő az "Oroszországgal barátságtalan országok számára" arra vonatkozóan, hogy vállalják az orosz földgáz ellenértékének rubelben való megfizetését. A rendelet ezen országok közé sorolja Magyarországot is. Technikai értelemben, az érintett országoknak rubelszámlát kellene nyitniuk valamely orosz bankban, ennek elmaradását az orosz fél szerződésszegésként értékeli, és leállítja a szállítást.

A képen a Gazprom egyik telephelye Forrás: RIA NOVOSTI/RIA NOVOSTI/MAKSZIM BLINOV

A nyugati gázvásárlók - köztük Németország, az orosz gáz legnagyobb európai vásárlója - szinte azonnal közölték, hogy elutasítják az orosz rendeletben foglaltak alkalmazását. Németország egyenesen "zsarolásnak" nevezte az orosz lépést, és inkább a hazai gázellátás várható bizonytalanságaira hívta fel a figyelmet. Az érvényes gázvásárlási szerződések egyébként jellemzően euróalapúak.

Ugyanakkor az április 1-jével lejáró határidő ellenére, egyelőre nincs jele annak, hogy az orosz oldalon leálltak volna a gázszállítással. A három nagy ellátóvezeték közül kettőn - az Északi Áramlat 1. a Balti-tengerben, és az Ukrajnán át Szlovákiába futó vezetéken is - áramlik a gáz.

Jelenleg fennmaradt a gázáramlás a másik fő útvonalon, a Jamal-Európa gázvezetéken is, Fehéroroszországon keresztül, bár az áramlás itt fordított irányú, jelenleg Németországból érkezik gáz Lengyelországba - ebben viszont semmi szokatlan nincs, teljesen normális jelenség a vezetékes földgázszállításoknál, önmagában nem jelent új irányelvet.

A Gazprom, az orosz állami óriáscég azt közölte, folytatja Európába irányuló szállításait Ukrajnán keresztül, a fogyasztói kérések alapján, melyekben nem volt érdemi csökkenés a csütörtöki állapotokhoz képest.

Ugyanakkor a Reutersnek nyilatkozó források szerint egyes szerződéseket azelőtt kell teljesíteni, hogy az új fizetési kondíciók hatályba léptek volna (pontosabban a teljesítés még a korábbi kondíciók alapján történik), ez tehát azt valószínűsíti, hogy a gázszállítások egyébként sem álltak le volna azonnal.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről