A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNKoch Máté
12:25VívásMate Tamas Koch-Grabiel Lugo
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNSiklósi Gergely
13:40VívásJakub Jurka-Gergely Siklosi
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
NyílNyíl

Gigászi méretű gázvezeték épül, amely Európába is szállítana gázt

földgáz, gázvezeték, gáz, gázcső illusztráció, 2021.11.22.
High pressure pipeline for gas transporting by The stainless steel
Vágólapra másolva!
Négy évvel ezelőtt VI. Mohamed marokkói király és Muhammadu Buhari nigériai elnök egy olyan megaprojektről egyeztetett, amely több mint 3000 kilométeren keresztül szállítaná a gázt az Atlanti-óceán partja mentén, és Európába is juttatna belőle. A napokban a terv újabb mérföldkőhöz ért, ugyanis a nigériai kormány is jóváhagyta a Nigériát és Marokkót összekötő gázvezeték megépítésére vonatkozó javaslatot.
Vágólapra másolva!

A vezeték annak a már meglévő nyugat-afrikai gázvezetéknek a meghosszabbítása lenne, amely 2010 óta szállít gázt Nigéria déli részéből Beninbe, Ghánába és Togóba. A tervezett szakasz elkészülte után a gáz 15 nyugat-afrikai országon haladna át Marokkóig, innen pedig Spanyolországon keresztül Európa többi részébe juttathatnák azt.

Az alábbi térképen a vezeték jóváhagyott útvonala látható:

A vezeték összekötné a nigériai gázt Nyugat-Afrika minden part menti országával (Benin, Togo, Ghána, Elefántcsontpart, Libéria, Sierra Leone, Guinea, Bissau-Guinea, Gambia, Szenegál és Mauritánia) és a marokkói Tangerben érne véget.

Timipre Sylva nigériai kőolajügyi miniszter a napokban bejelentette: a szövetségi kormány is jóváhagyta, hogy a Nigériai Nemzeti Kőolajipari Vállalat (NNPC), megállapodást kössön a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségével (ECOWAS) a csővezeték megépítéséről. A politikus elmondása szerint azonban a projekt még a műszaki tervezés kezdeti szakaszában van, és csak ezen a ponton fognak egyeztetni a finanszírozásról.

Illusztráció Forrás: AFP/Florian Plaucheur

A 2017-es megvalósíthatósági tanulmányok szerint a vezeték 25 milliárd dollárba (9535 milliárd forint) kerülne és 25 év alatt szakaszosan készülne el. Ezt az összeget és időzítést azonban a jelenlegi ukrán-orosz konfliktus alaposan felülírhatja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!