Az elhibázott szankciók enyhítését követelik a német cégek

oroszország szankciók EU
People standing on a bridge take a view over Berlin's government district as in background can be seen the German flag and the cupola of the Reichstag building housing the Bundestag (lower house of parliament) on April 2, 2016 in Berlin. / AFP PHOTO / dpa / Ralf Hirschberger / Germany OUT
Vágólapra másolva!
A német cégek zöme úgy véli, hogy sürgősen újra kell gondolni az Oroszország ellen kivetett büntetőintézkedéseket, mert míg Európában a vállalkozások jelentős része a csőd szélén áll, addig Oroszország azokhoz képest jól tűri a szankciókat – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A kelet-brandenburgi vállalatok csaknem kétharmada az Oroszország elleni gazdasági szankciók enyhítését követeli, azok ugyanis sokkal jobban ártottak a német állampolgároknak és vállalatoknak, mint a moszkvai kormánynak – vélekednek az érintettek a V4NA összeállítása alapján, amelyet a Magyar Nemzet ismertet.

A kelet-brandenburgi Ipari és Kereskedelmi Kamara (IHK) egyik friss tanulmányából kiderül, hogy a vállalatok több mint fele került súlyos és bizonytalan helyzetbe a megnövekedett beszerzési költségek és energiaárak, valamint az akadozó és a már megszakadt ellátási láncok miatt. Különösen a logisztika, valamint a vendéglátóipar volt érintett. Elsöprő többségük nem tartja alkalmasnak a Nyugat által hozott intézkedéseket, mert a háborút sem sikerült befejezni azokkal és Oroszországot sem sikerült gazdaságilag térdre kényszeríteni. A tanulmány szerint a megkérdezett cégeknek csak a tizenegy százaléka vélekedik úgy, hogy hatásosak a szankciók.

A vállalatok több mint kétharmada a Schwedt közeli kőolaj-finomítóra utalva az Oroszországból érkező kőolajszállítások fenntartása mellett érvel.

illusztráció Forrás: AFP/Ralf Hirschberger

A válaszadók 80 százaléka úgy véli, hogy a Németországban megmaradt atomerőművek üzemidejének meghosszabbítása is segíthet. A széntüzelésű erőműveknek az eredeti időpontnál későbbi leállítását 74 százalékuk szintén észszerűnek tartja az energiaellátás biztosítása érdekében.

" – összegzik a tanulmány szerzői.

Jörg Steinbach szociáldemokrata brandenburgi gazdasági miniszter azonban nem értett egyet sem a tanulmánnyal, sem a vállalkozások panaszaival. „Véleményem szerint nem lehet mérlegelni a saját gazdasági helyzetünket egy háború kérdésével szemben, ahol az emberek a saját önrendelkezésükért és a demokráciájukért harcolnak" – mondta a közmédiának. A gazdasági miniszter szerint a vállalkozások és az emberek számára a jelenlegi helyzet minden bizonnyal nagyon stresszes, megjegyezte ugyanakkor, hogy csalódott a vállalatok által levont következtetések miatt, a tanulmányt pedig „hibásnak" nevezte.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!