Ezekkel az ételekkel együtt rovarokat is eszünk
![csokoládé egészségügyi hatásai](https://cdn.origo.hu/2023/12/C7weZJzOQIphBkbNVB-H-V8JiOlqdXgLOq5HIHrwXcA/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2Q3ZjM1YmUxOGQ0YzQ0OWE5NzdkMzUwNmU0NzhkNDc2.webp)
Egy becslés szerint mindannyian több mint fél kiló (453 g) rovart eszünk meg évente. A rovardarabok általában megtalálhatók csokoládéban, fahéjban, datolyában, kávébabban, burgonya chipsben, mogyoróvajban, brokkoliban, paradicsomkonzervben, fügekrémben, konzerv gyümölcslevekben stb. Emellett sok rovardarabot rejtenek a friss növényi alapú zöldségek és gyümölcsök.
Sokak számára talán meglepő lehet, hogy a rovarok tele vannak fehérjével. A tücskök akár 69 százalék fehérjét tartalmaznak, míg a szöcske egyetlen adagja 14-28 grammot. Ráadásul ezek teljes értékű fehérjeforrások, amelyek minden esszenciális aminosavat tartalmaznak.
Ezen túlmenően sok más alapvető vitamint és ásványi anyagot is megtalálható a rovarokban, mint például a kálium, a vas, a B12-vitamin.
A rovarok tenyésztésének egyik előnye, hogy könnyű nagy léptékben kivitelezni, és mindez az ökoszisztémák tönkretétele nélkül is megtehető. A rovartenyésztés körülbelül százszor kevesebb üvegházhatású gázt termel, mint a húsmarha vagy a sertés. Ez csökkentheti a globális felmelegedést, miközben rengeteg földet és vizet is megtakaríthat.
A legtöbb ehető rovart természetes élőhelyekről gyűjtik be. Ez pedig azt jelenti, hogy szoros kapcsolat van az ehető rovarok és a fenntartható erdőgazdálkodás között.