A Jim Beam whiskygyártó anyacége (Beam Suntory) bejelentette, hogy megújuló földgáz segítségével több mint 50 százalékkal növelné a Kentucky állambeli Bostonban található Booker Noe lepárlóüzem kapacitását. Mindeközben a cég az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkentené – írja az Oilprice.com.
A japán hátterű anyavállalat nemrég kiadott közleménye szerint a cég 400 millió dolláros beruházást hajt végre a megújuló biogáz-rendszerben.
Ezzel igyekeznek biztosítani, hogy a bourbon iránti jövőbeni keresletet fenntartható módon elégítsék ki – közölték.
A Beam Suntory a Kentucky állambeli Louisville közelében építi ki a biogázzal működő létesítményét, szemben a Booker Noe lepárlóüzemmel. Az új létesítmény a whiskykészítés során keletkező, egyébként elpazarolt mellékterméket használja majd fel.
Ezeket „emésztőberendezések" segítségével alakítják megújuló földgázzá, melyet zárt rendszeren keresztül, közvetlenül a főzdébe vezetnek majd vissza.
Az emésztőkből továbbá jó minőségű, olcsó műtrágyát is képesek lesznek előállítani.
Ezt a helyi gazdák rendelkezésére bocsátják majd, „támogatva a fenntartható mezőgazdasági tevékenységeket" – tette hozzá a vállalat.
A biogázzal működő bővítési projekt a tervek szerint 2024-re fejeződik be. A Beam Suntory szerint addigra a Booker Noe üzem 65 százalékban megújuló földgázzal fog működni.
Ráadásul a fejlesztés várhatóan jelentős munkahelyteremtő hatással is lesz a régióra.
Mivel a földgázárak világszerte szárnyalnak, a biogáz felhasználása üzletileg is racionális a cégeknek. Ezt ugyanis relatíve alacsony beruházási költségek mellett is ki tudják aknázni, a teljes infrastrukturális háttér átalakítása nélkül.