Többször tulajdonost cserélt, most újranyit egy ikonikus kávéház

Vágólapra másolva!
Teljeskörű felújítás után újranyit Budapest egyik ikonikus kávézója, a Prága Kávéház.
Vágólapra másolva!

Több mint 20 éve nyitott meg a Prága Kávéház, ami azóta is szerves része Budapest életének. A 2001-ben alapított, akkor még Prága Kávéház és Teázó Budapest történelmi belvárosának kapujában átmenetet képzett a század eleji kávéházak pezsgő hangulata és a modern értékteremtő társasági fórumok őszinte nyitottsága között.

A város egyik első cseh helye a kétezres években még kávé- és teaházként üzemelt. Azóta többször tulajdonost cserélt és profilt váltott, a pandémia után pedig teljes körű renováláson esett át – derül ki a kávéház közleményéből.

Különleges kínálattal nyitott újra a Prága Kávéház Forrás: Prága Kávéház

"Mindent felújítottunk, újrafestettünk, lelakkoztunk és lecseréltünk. Természetesen amit lehetett visszaállítottunk eredeti állapotába és sok pici változtatással belevittük saját elképzeléseinket is. Bő fél év után megújulva nyitottunk meg, megerősítve a hely karakterét" – mondja Ébner Szabolcs, a Prága Kávéház új tulajdonosa.

Teljes felújításon esett át Budapest egyik ikonikus kávézója Forrás: Prága Kávéház

A Becherovka és a minőségi cseh sörök is ott vannak a kínálatban: a klasszikus világos mellett nyáron a meggyes, búza, télen pedig a barna sörök, csapolt és üveges változatban egyaránt.

A konyhán pácolnak egy másik klasszikust, az utopenec nevű cseh kolbászkát is, amihez sajátos legenda kapcsolódik.

Állítólag először egy molnár, aki fogadós is volt, tisztította le ecettel és áztatta be sok hagymával a rossz ízű, vagy a rosszindulatú pletykák szerint a romlott kolbászt, hogy így is eladja a betérő vendégeknek. Később ugyanezt a kocsmárost vízbe fúlva találták, valószínűleg a vízimalom kerekeinek javítása közben érte a halál. Az „utopenec" szó szerinti jelentése vízi hulla, így már érthetően kötődik a feltalálója életéhez illetve halálához. Az étel persze kulináris újdonságnak számított, amit mindenki meg akart kóstolni.

A kávé mellett különleges menüvel várják a vendégeket Forrás: Prága Kávéház

"Természetesen készítünk klasszikus juhtúrós sztrapacskát is. Autentikus alapanyagokkal probálunk dolgozni, de a szalonna például magyar" – mondta a tulajdonos, aki elmondta azt is, hogy a cseh konyha más ismert és kedvelt fogásai is mgtalálhatók náluk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!