Régóta ismert, hogy az éghajlatváltozás hatására a sarki jégsapkák elolvadnak és a tengerszint emelkedik. Ami kevésbé nyilvánvaló, hogy a globális felmelegedés az élelmiszertermelést is érinti, ugyanis ahol a csapadék mennyisége és mintázata változik, ott a betakarítás is alacsonyabb. Másutt olyan a növényeket és az állatokat veszélyeztető betegségek és kártevők terjednek, amelyek korábban ismeretlenek voltak. A Magyar Mezőgazdaság egy korábbi cikke szerint ezek a hőmérséklet emelkedésével járó negatívumok nemcsak magasabb élelmiszerárakhoz vezetnek, hanem ahhoz, hogy egy csésze kávé az ebédszünetben hamarosan luxuscikké válhat. Az éghajlatváltozás veszélyezteti a világ teljes népességének – amely még mindig növekszik – élelmezésbiztonságát.
Az Égetett mandula – Hogyan éri el tányérjainkat a klímaváltozás? című könyv szerzői, Wilfried Bommert író és kollégája, Marianne Landzet világkörüli utazásra indult és felkereste a globális változások legfontosabb gócpontjait. A tapasztalataik egyszerre ijesztők és érdekesek. Okulhatunk, okulhatnánk belőlük, hiszen nap mint nap fogyasztjuk azokat az élelmiszereket, amelyek luxuscikkekké válhatnak.
Galériánkban e tanulmánykötet alapján mutatjuk be, mely élelmiszerek válhatnak luxuscikké a közeljövőben: