A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1

1000 kilométer hosszan, öt országon át húzódik majd a világ első megapolisza

megapolis, afrika, ghána, tengerpart
Vágólapra másolva!
A következő összeálltásban izgalmas felvetéseket, várakozásokat mutatunk a világ első megapoliszáról – egy 1000 km hosszú, 5 ország területét érintő városról, pontosabban ömagukban is hatalmas városi területek egymásba fonódásáról -, ahol 2100-ra félmilliárd ember lakhat majd. De a világ melyik részén alakul ki ez a terület? 
Vágólapra másolva!

A világon átlagosan 250 gyermek születik percenként, ez évente több mint 130 milliós népességgyarapodást jelent a Földön. A bolygó népessége, amely jelenleg 8 milliárd fő, a 20. század közepe óta több mint háromszoros növekedéssel érte el el azt a mértéket. A lakosság azonban nem egyenletesen oszlik el a Földön. Az ázsiai országok, India és Kína már több száz éve vezetik a világ legnépesebb országainak rangsorá, míg a világ más, kedvezőtlenebb éghajlati, földrajzi adottságú területein ma is csekély a népsűrűség.

Kína jelenleg az első helyet foglalja el a legnépesebb országok listáján, India lakossága azonban várhatóan még idén meghaladja Kínáét, 2050-ben pedig eléri az 1,67 milliárd főt.

A 2022-es népességi listán a két ázsiai országot az Egyesült Államok, Nigéria, Pakisztán és Indonézia követi, amelyek várhatóan 2050-ig meg is tartják ezeket a helyeket.

De míg sok ország népessége, különösen az afrikai kontinensen, fellendül az elkövetkező három évtizedben, addig más országokban, például Kínában, Németországban, Spanyolországban vagy épp Japánban, ennek az ellenkezője várható.

Demográfiai kilátások és várostervezés

Jelenleg Afrikában él a világ lakosságának 17 százaléka, ami 1,4 milliárd főt jelent, azonban az ENSZ előrejelzése szerint 2100-ra népessége csaknem megnégyszereződik, és eléri a megdöbbentő négymilliárdot - ez a világ akkori népességének kb. 40 százaléka lesz. Ez a várható ugrás nagyrészt a magas születési rátának, valamint a hosszabbra nyúló élettartamnak, és a fellendülő gazdaságnak is köszönhető. A tendencia pedig különös módon rajzolhatja majd át a kontinens térképet, és

a nyugati partvonalon létrejöhet a világ első megapolisza, ami évtizedeken belül akár félmilliárd embernek adhat otthont.

Afrika demográfiai forradalom kellős közepén van, mivel népessége folyamatosan növekszik. A képen Lagos városa látható Forrás: Shutterstock

A szakértők várakozása szerint a felhőkarcolókkal teli horizonttal és az öt országot átívelő autópályával rendelkező övezet csaknem 1000 km hosszan húzódik majd Afrika nyugati partja mentén, Abidjantól (Elefántcsontpart legnagyobb városa és az ország korábbi fővárosa) kezdve Lagosig (Nigéria legnagyobb városa, illetve Kairó után a legnagyobb afrikai város).

A megapolisz Elefántcsontpart, Ghána, Togo, Benin és Nigéria országain keresztül terül majd el:

Az Afrikai Fejlesztési Bank vezetői eddig 12,6 milliárd fontot (mintegy 5.600 milliárd forint) gyűjtöttek össze egy új autópálya létrehozására a Guineai-öböl mentén, Abidjantól Lagosig. Az úthálózat fejlesztése következtében

a kisebb városokból összeolvadó megapolisz a szakértők szerint a kontinens gazdasági fellendülésének élére állhat.

Az alábbi videón Ghána fővárosának, Accrának a fejlesztési tervei láthatók, amelyben egy ragyogó, csaknem 1 milliárd font (440 milliárd forint) értékű, tengerparti projektet mutatnak be, mindezt a helyi turizmus fellendítése érdekében:

Ugyanakkor a nagyívú elképzelések és várakozások kapcsán a szakértők egy része arra is figyelmeztetett, hogy amennyiben a beruházások csupán a gazdagok szükségleteit fogják kielégíteni, úgy az átlag lakosság fejlődése és életszínvonala lemaradhat a többiekétől. A nagyvárosi területeket emellett fel kell készíteni arra a terhelésre, amit ennyi ember kiszolgálása jelent, legyen szó akár energiáról, akár olyan alapvető szükségletek biztosításáról, mint a tiszta vagy tisztított víz rendelkezésre állása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!