A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Közel sincs vége az európai inflációnak

New Bond Street (London)
New Bond Street, one of London's most prestigious shopping streets, at Christmas time, London, England, United Kingdom, Europe
Vágólapra másolva!
Noha a múlt év végén már sok nyugat-európai országban úgy tűnhetett, hogy lassan leszorul az infláció, az év elején újabb lendületet vett a drágulás üteme. Németországban érdemben kevesebb élelmiszert vásároltak a boltokban.
Vágólapra másolva!

Ismét meglódultak az árak Nyugat-Európában, a hétfői rettenetes spanyol inflációs adatok után Franciaországban és Nagy-Britanniában is jelentős pénzromlást mutattak ki. A Világgazdaság összegzése szerint a vártnál és a decemberinél egyaránt nagyobb, 5,8 százalékos spanyol infláció után a francia drágulás is ismét 6 – sőt az Eurostat módszertana szerint 7 – százalékra ugrott az év végi kisebb javulást követően.

A francia és a brit számok is azt mutatják, hogy az élelmiszerszektor nem tud kikeveredni a bajból.

Az élelmiszer éves drágulása a franciáknál 13,1 százalékra gyorsult, az energiáé 16,3 százalékra. A Kantar piackutató intézet szerint a brit élelmiszerboltokban a január 22-ével zárult négy hétben rekord mértékű, 16,7 százalékos volt az infláció.

A New Bond Street, London egyik leghíresebb bevásárló utcája az ünnepi időszak után - nem látni a brit infláció végét Forrás: AFP/robertharding/Fraser Hall

Mindez azt jelenti, hogy sem az Európai Központi Bank, sem a Bank of England nem kap olyan híreket, amelyek alapján a monetáris szigor enyhítésének ideje lenne.

A szintén dráguló árszínvonal miatt Németországban jelentős fogyasztáscsökkenést mutattak ki. A kiskereskedelmi forgalom – az adventi időszak ellenére – decemberben 5,3 százalékkal esett novemberhez képest. 2021 decemberével összevetve pedig 6,4 százalékkal kevesebbet vásároltak a német boltokban. A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerint az élelmiszerek forgalma csökkent a legnagyobb mértékben.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!