Az államtitkár kifejtette, hogy – az ünnepi időszaknak megfelelően – a húsok előállítását és forgalmazását helyezik az ellenőrzések fókuszába, de az élőhal és édesipari termékek kereskedelmét is figyelemmel kísérik a szakemberek. Az adventi vásárokra kitelepült vendéglátóhelyek működését, valamint a borászati és alkoholos termékeket ugyancsak vizsgálják. Ezenfelül a Nébih vizsgálja a kisállat eledeleket, köztük a téli madáreleségeket, továbbá a halszállítók és az őstermelők munkáját.
Hús- és húskészítmény előállítás tekintetében – többek között – a vágóhidakat és daraboló üzemeket, míg a forgalmazásnál a hiper- és szupermarketeket, a szaküzleteket, a nagykereskedelmi egységeket, valamint a logisztikai központokat ellenőrzik.
A vizsgálatok célja, hogy a vizsgált üzemek munkája és az általuk előállított/forgalmazott élelmiszerek megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak.
Az édesipari termékek esetében elmaradhatatlan az ünnephez kapcsolódó szaloncukrok ellenőrzése.
Az édességeknél – a nyomonkövetés mellett – a lejárati idő feltüntetése is lényeges. Az élőhal árusítás során az állatvédelmi kritériumok megvalósulását is vizsgálják az ellenőrök: például, hogy a levágás előtt megfelelő módon elkábítják-e az állatot – fejtette ki dr. Nobilis Márton.
Az adventi rendezvényeken kitelepült vendéglátóknál a higiéniai szabályok betartását, továbbá a személyi és technológiai feltételek, valamint a nyomonkövetés teljesülését vizsgálják a szakemberek. A forralt bor forgalmazásánál– többek között – utánanéznek az előállításhoz használt alapanyagok eredetének és a receptúrát tartalmazó dokumentumnak – tette hozzá az államtitkár.
A téli szezonális razziát a Nébih koordinálja, annak végrehajtásában a vármegyei kormányhivatalok, a járási hivatalok és a Nébih szakemberei is részt vesznek. A cél mindenekelőtt az, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is nyugodtan teljenek az ünnepek – hangsúlyozta dr. Nobilis Márton.
A hazai kiskereskedelemben folyamatosak a szezonális ellenőrzések az élelmiszer-kiskereskedelemben és a vendéglátóhelyeken. Idén tavasszal március 14-én indultak az ellenőrzések, nyáron a szakemberek június közepén indították az akciót, majd októberben először elrendelték az őszi szezonális ellenőrzéseket is. A 2022-ben lezajlott ellenőrzéseken, ahogy az Origo megírta, a Nébih szakemberei 1800 látogatás során 12 millió forintnyi bírságot szabtak ki, illetve 51,6 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból – ez nagyjából megegyezik hét kifejlett elefánt súlyával.