Megkezdték a nyílt vizen lángoló teherhajó vontatását

One killed in a fire broke out on cargo ship near Netherlands cargo ship,Netherlands Horizontal

Hajóbaleset, Hollandia
NETHERLANDS - JULY 26: (----EDITORIAL USE ONLY - MANDATORY CREDIT - DUTCH COAST GUARD / HANDOUT' - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Fire breaks out on a cargo ship carrying nearly 3000 cars in the North Sea near Netherlands on July 26, 2023. An electric car is believed to have caused the fire where a crew member died, several others have been injured and some crew members jumped overboard escaping it, the Dutch Coast Guard reported. Panama-registered vehicle carrier Fremantle Highway was transporting 2,857 cars, 25 of them electric, from Germany to Port Said in Egypt. DUTCH COAST GUARD / Anadolu Agency (Photo by DUTCH COAST GUARD / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A holland mentőszolgálatok vasárnap megkezdték a Hollandia északi partjainál napok óta lángoló teherhajó elvontatását, ami korábban az Északi-tenger felől érkező heves széllökések miatt késlekedett - közölte az ország infrastrukturális és vízgazdálkodási minisztériuma.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, a hajó Németországból Egyiptomba szállította rakományát a teherhajó, amikor a fedélzetén néhány napja tűz ütött ki, a jelenlegi feltételezések szerint a fedélzetre rakodott 25 elektromos autó egyike gyulladt ki. A szerencsétlenségnek egy halálos áldozata van. Bár a lángoló hajót elvontatták a tengerhajózási útvonalakról, a holland parti őrség szerint oltása napokon át tarthat.

Megkezdték a még mindig lángoló hajó vontatását Forrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Dutch Coast Guard

Korábban a tárca még arról számolt be, hogy az elkövetkező napokban folytatódik a szeles időjárás, így a Fremantle Highway nevű, panamai zászló alatt közlekedő autószállító teherhajó elvontatása csak néhány nap múlva kezdődhet el. A minisztérium szerint az erős füstképződés és a széllökések is alábbhagytak időközben, ezért lehetővé vált a munkálatok megkezdése.

A szakemberek szerint a Fremantle Highwayt a Terschelling-szigettől keletre a Schiermonnikoog-szigetig fogják elvontatni.

A munkálatok 12-14 órát vesznek majd igénybe. Felhívták a figyelmet, hogy kockázatos műveletről van szó, mivel a több ezer autóval megrakott teherhajó - egyes értesülések szerint nem 2857 autót, hanem jóval többet, 3800-at szállít - még mindig lángokban áll, és

ha kettétörik, vagy elsüllyed, az súlyos környezetszennyezéssel járna.


A minisztérium hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek a környezetszennyezés elkerülésére. Több hajó is kíséri a teherhajót, köztük egy olajszennyezés eltakarítására kialakított különleges vízijármű is.

A németországi Bremerhaven kikötőjéből indult teherhajó szerdára virradóra gyulladt ki. Úgy tudni, a rakomány részét képező egyik elektromos autó akkumulátora kaphatott lángra. A hajó 23 tagú indiai legénységét csak részben sikerült sértetlenül kimenteni, miután a mentés során többen megsérültek, egy ember pedig egy mentőhajón meghalt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!