A vadkomlót (Humulus lupulus) a kertészek úgy kezelik, mint a gondozott ágyások közé betolakodó gyomnövényt – küzdenek ellene. A kontinens nyugati részén azonban a vadkomlóhajtások ritkaságnak számítanak, sőt egyesek vadspárgának is nevezik.
Különösen a fiatal fehér hajtásokat, amelyek megjelenésükben a miniatűr fehér spárgára hasonlítanak.
Gasztronómiai szempontból kétféle komlóhajtás létezik, amelyeket zöld és fehér fajtákra osztanak.
A fehér hajtásokat nehezebb betakarítani, ezért drágábbak, és ezeknek kilogrammjáért a németek, belgák és hollandok akár 1000 eurót is hajlandóak fizetni.
Ez a világ egyik legdrágább zöldségféléje, amelyet küzdelmes munkával lehet szüretelni, de az ínyencek garantálják, hogy megéri a fáradságot, illetve a borsos árat.
A zöld komlóhajtások, ezek a növény fejlettebb hajtásai, amelyekkel nem ritkán találkozhatunk a kertekben, ahol gyomként kezeljük őket, vagy a réteken, ahol vadul kanyarognak más növények között, gyakran fákra kúszva.
Van-e a komlócsírának valamilyen egyedi íze? Egyesek szerint igen, mások szerint egyáltalán nincs. A kifinomult ínyencek szerint a hajtások – színüktől is függően – olyan ízűek, mint a spárga, a dió vagy a kelkáposzta.
Fogyaszthatjuk nyersen, tehetjük salátába. Vagy forrázva, mert a hőkezelés a spárgához hasonló ízűvé teszi - írja a Magyar Mezőgazdaság.
A franciák, akik kedvelik a komlóhajtásokat, általában tejszínes mártással és buggyantott tojással körítve fogyasztják.