A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Téglányi fehér gyémántra bukkantak

Vágólapra másolva!
Újabb gigantikus, drágakő minőségű fehér gyémántot találtak a lesothói Letsengben.
Vágólapra másolva!

Idén már a hatodik, 100 karátnál nagyobb gyémántot emelték ki a lesothói Letseng-bányából. A Dél-afrikai Köztársaság területébe ékelődő kicsiny országban működik a világ egyik legfontosabb gyémántbányája, mintegy 3000 méterrel a tengerszint felett.

A bányát üzemeltető társaság, a Gem Diamonds, most egy igazán rendkívüli találatról jelentett. 

Eszerint május 28-án – azalatt az idő alatt, amíg megnyílt Magyarország első Primark üzlete – 

a Letseng-bányában kiemeltek egy 212,49 karátos fehér gyémántot.

A társaság által közzétett kép a gyémántról:

letseng, gem diamonds
A Gem Diamond május 28-án egy 212 karátos fehér gyémántot talált a letsengi bányában
Fotó: Gem Diamonds

A letsengi bányából a kisebb gyémántok mellett rendszeresen kerülnek elő nagyobb, különlegesen értékes kövek, melyekről a bányát üzemeltető cég általában külön közleményt ad ki.  Az ilyen kövek több millió dollárt is érhetnek, és bár megtalálásuk után egy ideig még nem dől el, mi lesz a sorsuk, sok nagy karátértékű gyémántból a későbbi években pompás ékszereket készítenek.

Mint az Origo arról beszámolt, legutóbb májusban egy 118 karátos, kiváló minőségű fehér gyémántot találtak a világ legmagasabban működő gyémántbányájában. Április felében egy 169 karátos drágakövet találtak a bányában. Februárban egy 113 karátos kő került elő a Föld mélyéről.

Egyelőre persze nem tudni, megdől-e a letsengi bánya rekordja az egy év alatt megtalált, 100 karátnál nagyobb gyémántok számát tekintve. Emlékezetes: 2020-ban 16, száz karátosnál nagyobb gyémántot találtak ott. A bányát üzemeltető Gem Diamonds nevű vállalat közlése szerint akkor egy 117,47 karátos, II-es típusú fehér gyémánt került elő.

S amíg a letsengi bányában egymás után kerülnek elő a nagyon értékes, különleges fehér gyémántok, addig a gyémántiparban óriási üzlet zajlik: miként az Origo megírta, eladják a De Beers-t, azt a vállalatot, amely a modern gyémántipart megalapozta. Egyelőre találgatni sem érdemes azt, milyen változást hozhat mindez a gyémántok piacán, és hogyan érinti majd például az ékszerek vagy ipari gyémántok piacát. Csupán az biztos, hogy az év egyik legnagyobb üzletére lehet számítani.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!