A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Nyugati vegyi fegyverekkel támadnak az ukránok?

Vágólapra másolva!
Ukrajna néhány napja orosz területeket támad, civil célpontok ellen is intéz támadásokat. Az orosz vezetés nagyszabású polgári kimenekítéseket szervez az érintett kurszki és belgorodi régióban, illetve igyekszik feltartóztatni az ukrán előrenyomulást. Ukrajna a háború végzetes eszkalációját sejtető támadásokban nyugati fegyvereket használ, sőt: orosz híradások szerint német vagy amerikai eredetű vegyi fegyvereket is bevetettek. Az ukrán támadások Brüsszel támogatásával zajlanak, Zelenszkij korábbi nyilatkozata szerint azért, hogy az oroszok „tanulják meg”, milyen érzés megtámadottnak lenni. A legújabb kijevi magyarázat az ukrán akciókra az, hogy elvonják az orosz hadsereg erőit a donyecki régióból.
Vágólapra másolva!

Civilekre lőnek az ukrán katonák

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője szerdán bejelentette, hogy a kurszki területen elfogott ukrán katonák azt állítják: 

parancsot adtak nekik arra, hogy civilekre lőjenek, amennyiben azok ellenállást tanúsítanak. 

„Az ukrobandera fegyveres alakulatai válogatás nélkül lőnek azokra a  civilekre, akik menekülni próbálnak. (...) Ágyúzzák a lakóépületeket és a civil infrastruktúrát, és nyíltan fosztogatnak” – fogalmazott a szóvivő.

Ez az információ és az elmúlt napok eseményei azt erősítik meg, hogy az orosz-ukrán háború olyan fázisba lépett, ahonnan nincs visszaút, elkerülhetetlenné válik az eszkaláció.

Igor Kucak kurszki polgármester képén egy lelőtt ukrán rakéta roncsai által megrongált lakóház az oroszországi Kurszkban 2024. augusztus 11-én.
Fotó: MTI/EPA/Igor Kucak

A szóvivő kijelentette, hogy az ukránok támadásai orosz területen „a NATO-patrónusok cinkosságával” történnek, és a „kijevi rezsimet” kizárólag a Nyugat pénzbeli támogatása tartja fenn, de „összeomlása csak idő kérdése”.

Vegyi fegyvereket vetettek be az ukránok?

Hexaklór-etán és cink-oxid tartalmú lövedékekkel támadnak az ukránok a Kurszki területen – derült ki kedden. Igor Kirillov altábornagy, az Orosz Fegyveres Erők sugár-, vegyi és biológiai védelmi csapatainak vezetője szerint ezek a lövedékek (füstgránátokba „rejtett” vegyi anyagok) megfelelnek a német és az amerikai hadsereg által használt vegyi fegyvereknek. „Kérdéses, hogy milyen további anyagokat használtak. Nyomozunk, van időnk” – nyilatkozta Kirillov.

Orosz válasz: a célpont Kijev és nincs megállás

Dmitrij Medvegyev, az Orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese az elmúlt napok történéseinek tükrében a Telegram-csatornáján egyértelmű és véres következményekről írt, és brutális orosz benyomulást szorgalmaz Ukrajna területére.

„Lehetséges és szükséges is bemenni a még létező Ukrajna területeire, Odesszába, Harkovba, Dnyepropetrovszkba, Nyikolajevbe. Kijevbe és azon is túlra. (…) most már lehet és kell is erről nyíltan beszélni, minden félénkség vagy diplomáciai pukedli nélkül. (…) 

Lássa be mindenki, beleértve az angol gazembereket is: csak akkor hagyjuk abba, amikor azt mi is elfogadhatónak és kifizetődőnek találjuk.

Rendkívüli állapotot hirdettek a Belgorodi területen

Az ukrán támadásokra hivatkozva rendkívüli állapotot vezetett be szerda hajnalban Oroszország a Belgorodi területen. Ahogy arról az Origo is beszámolt, Vjacseszlav Gladkov kormányzó jelentése szerint az ukrán erők napi rendszerességgel ágyúzzák a megyét, lakóházakat pusztítanak el, civileket sebesítenek és ölnek meg.

Kurszk, Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOrosz, UkránOroszháború, 2024.08.09..
Az orosz védelmi minisztérium által közzétett videó-képernyőfelvételen az orosz erők rakétatámadást indítanak az ukrán fegyveres erők ellen az oroszországi Kurszki területen 2024. augusztus 8-án
Fotó: AFP - Russian Ministry of Defense / conflict

Mindez egybecseng Zaharova fent idézett nyilatkozatával, miszerint 

az ukránok parancsba kapták, hogy civilekre lőjenek.

Mint ismeretes, a Belgorodi területtel határos kurszki régióba az ukrán erők a múlt héten meglepetésszerűen betörtek, aminek következtében állításuk szerint csaknem ezer négyzetkilométer orosz területet, több tucat települést vontak ellenőrzésük alá Oroszországban.

Brüsszel ebben is támogatja Ukrajnát

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője friss hírek szerint telefonon megbeszélést folytatott Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel az Ukrán Fegyveres Erők Kurszk térségében folytatott offenzívájáról. Megerősítette: az EU „teljes mértékben támogatja az ukrán nép küzdelmét”. Szerinte Putyin orosz elnöknek nem sikerült megtörnie Ukrajna ellenállását az indokolatlan invázióval szemben, és most rákényszerül, hogy visszavonuljon Oroszország területére.

Brüsszel álláspontját az sem befolyásolja egyelőre, hogy kiderült: valóban egy ukrán állampolgár tehető felelőssé az Északi Áramlat 1. és 2. gázvezetékek felrobbantásáért. 

Mint emlékezetes, a merényletet korábban megpróbálták az oroszokra fogni.

Az ukrán állampolgár ellen nemrég elfogatóparancsot adott ki a német főügyész. Az illető – egy búvároktató – jelenleg bujkál, utolsó ismert tartózkodási helye Lengyelországban volt. 

Azonosították az Északi Áramlat egyik feltételezett felrobbantóját, egy Lengyelországban bujkáló ukrán búvárt
Fotó: AFP

A gyanú szerint az elkövetőnek két ukrán segítője volt, ők helyezhették el a robbanószerkezeteket a vezetékeken.

Az orosz földgáz korábban az Északi Áramlat 1-en keresztül érkezett Németországba. Az Északi Áramlat 2-t az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt nem helyezték üzembe. Több ország hatóságai is nyomozást indítottak az ügyben, de Dánia és Svédország azóta lezárta saját vizsgálatát.

Brüsszel, ahogy a Magyarország energiabiztonságát veszélyeztető önkényes ukrán akció (a Barátság kőolajvezeték elzárása) miatt sem emelte fel a hangját Ukrajna ellen, úgy most is hallgat.

Dömpingszerű menekülthullám érte el Magyarországot

Kedden csaknem tizenháromezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra: az ukrán-magyar határszakaszon 5954-en léptek be, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6880-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!