Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Nagy bejelentést tett az MVM

Vágólapra másolva!
Új naperőművek megvásárlását jelentette be az MVM Csoport. A lépéssel jelentősen bővül a vállalatcsoport megújuló termelői kapacitása.
Vágólapra másolva!

Az MVM Csoport − nemrég publikált stratégiájával összhangban − folytatja megújuló energiatermelő portfóliójának bővítését: a 2024. május 17-én és 31-én aláírt megállapodások értelmében az MVM Zöld Generáció Zrt. további naperőműveket vásárol.

A vállalatcsoport Origóhoz eljuttatott tájékoztatása szerint az MVM Csoport birtokába a megkötött szerződésekkel összesen 249 MWp beépített teljesítményű naperőmű kerül (a mértékegység a névleges teljesítményt jelöli). A tranzakcióval érintett erőművek négy helyszínen, az ország eltérő környezeti tulajdonsággal rendelkező részein helyezkednek el. A naperőművek teljesítménye egyenként 3 MWp és 63 MWp között alakul.

A várhatóan 2024. második félévben lezáruló tranzakciók keretében az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalatához, az MVM Zöld Generáció Zrt.-hez kerülnek az érintett erőművek.

Az MVM Csoport folyamatosan bővülő megújuló termelői kapacitásával nagymértékben hozzájárul a zöld átmenet megvalósításához. Az ESG szempontból is jelentős beruházás révén

 az MVM Csoport megújuló portfóliója megközelíti a 900 MWp kapacitást, ezzel nagyban hozzájárul Magyarország dekarbonizációs célkitűzéseinek eléréséhez

– emeli ki a vállalatcsoport tájékoztatásában.

Az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerőműhöz tartozó napelempark (illusztráció)
Az MVM Csoporthoz tartozó Paksi Atomerőműhöz tartozó napelempark (illusztráció)
Fotó: Sóki Tamás / MTI

Az MVM Csoport naperőművi termelői kapacitásának bővülése folyamatos. A bővítés főbb állomásairól az Origo is beszámol. Ahogy tavaly nyáron a vállalat tájékoztatása alapján megírtuk, a cégcsoport Szegeden, európai uniós támogatással, mintegy 9,54 milliárd forint beruházási összköltséggel épített erőművet

Szintén tavaly, decemberben számoltunk be arról, hogy az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolta a CMC, a Genertec International csoport tagjának fejlesztésében épült és tulajdonában lévő kaposvári 100 MWe beépített kapacitású napelemes erőművet. Ez Magyarország egyik legnagyobb fotovoltaikus erőműve. Az MVM tulajdonába került napelemes rendszer évi átlagban mintegy 150 gigawattóra (GWh) villamos energiát tud megtermelni, ami több mint 35.000 háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedezheti amellett, hogy éves szinten mintegy 140 000 tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása.

December végén pedig arról érkezett hír, hogy az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a 63 MWp beépített teljesítményű tázlári napelemes erőművet. Ez az erőmű 115 ezer darab napelemes panelével évente összesen 85 ezer megawattóra energiát termel karbonsemleges módon.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről