Nincs üzemanyag a világ egyik legnagyobb kőolajtartalékának országában

Vágólapra másolva!
Súlyos üzemanyaghiány bénítja meg Venezuelát. Az ország hiába rendelkezik a Föld egyik legnagyobb ismert kőolajkészletével, nincs elég finomítói kapacitása, az importált üzemanyag-szállítmányok pedig késnek.
Vágólapra másolva!

Súlyos üzemanyaghiánnyal küzd Venezuela, melyet rendkívül gazdag kőolajkészlete miatt egykor Dél-Amerika "energetikai meghajótának" tartottak. Az ország talpra állítása a gazdasági összeomlásból továbbra sem a kívánt ütemben halad, aminek most legfrissebb jele az, hogy a töltőállomásokról elfogyott az üzemanyag.

A helyszíni riportok szerint az országban áldatlan állapotok uralkodnak.

A fővárosban, Caracasban még találni üzemanyagot, de például Mérida és Zulia régióban szinte kiszáradtak a kutak.

Az autósok egy része ugyan eltolja az autóját egy közeli kútra, de gyakran hiába, hiszen nincs mit tankolni. Sokan az úton hagyják a kocsijukat, és gyalog indulnak tovább. Ennek köszönhetően a venezuelai úthálózat számos szakaszán hosszú kocsisorok alakultak ki, éppúgy, mintha dugóban vesztegelnének, csakhogy ténylegesen egy centimétert sem haladnak.

Autósok tolják a kocsikat egy töltőállomásra:

image

A probléma azonban nemcsak a közlekedést érinti, hiszen üzemanyag híján nem tudják működtetni a termelő, illetve a mezőgazdasági gépeket sem. A kiesésből pedig a jövőben származhatnak majd újabb problémák.

Az üzemanyaghiányért az állami PDVSA, az ország kőolaj- és földgázipari vállalata a finomítók karbantartása körüli nehézségeket, a megfelelően képzett munkaerő hiányát, illetve az országot sújtó nemzetközi szankciókat nevezte meg.

Utóbbi kapcsán konkrét szállítmányok elmaradásra kell gondolni. Például nemrég bizonytalanná vált annak a már eleve késő görög tanker hajónak az érkezése, ami olajat szállított volna Venezuelának. Bár az ország előállít valamennyi finomított olajat, de kapacitása nem elegendő ahhoz, hogy kiszolgálja a belső piaci igényeket. Ezért bár olajtartaléka hatalmas, a finomított kőolajból importra szorul.

Az országra kivetett nemzetközi szankciók korábban is okoztak már üzemanyaghiányt.

A finomított olajtermékek elmaradása azt is jelenti, hogy időnként áramszünet van az ország egyes részein, mivel nincs mivel meghajtani az áramtermelőket.

venezuela, olajfinomító
Egy venezuelai olajfinomítóról készült felvétel - az ország gazdag olajtartaléka ellenére üzemanyaghiánnyal küzd
Fotó: Photo by Handout / Venezuelan Vicepresidency / AFP / AFP or licensors/

Venezuela kőolaj-kitermelése 2014 és 2019 között lényegében összeomlott, és azóta nem sikerült azt helyreállani. A finomított kőolaj hiánya mellett az is hátráltatja a gazdasági talpra állást, hogy az ország nem tud kapacitásaihoz mérten elég kőolajat szállítani. 

A csúcson napi 3 millió hordó volt a kitermelés, mostanában viszont alig 800 ezer hordó átlagosan.

Az elemzők szerint új olajipari befektetésekkel Venezuela az idei év második felére, illetve végére érheti el a napi 1 millió hordós kitermelést.

Az olajban gazdag ország nehézségeiről az Origo több alkalommal írt az elmúlt években. A venezuelai gazdaság végzetes megroppanásának főbb körülményeit ebben a cikkünkben mutattuk be.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről