Szokatlan helyen található Amerika egyetlen Petőfi-emlékhelye

Vágólapra másolva!
Massachusetts államban, Bostonban egy hatalmas bevásárlóközpontban található az Egyesült Államok egyetlen Petőfi Sándor emlékhelye. Az emléktáblát egy felhőkarcolóban helyezték el.
Vágólapra másolva!

Az emléktábla a Prudential Center nevű bevásárlóközponthoz tartozó komplexum részét képező Prudential Tower, közismertebb nevén a The Pru télikertjében található. A Prudential Tower egy hatalmas felhőkarcoló, jelenleg ez Boston második legmagasabb épülete.

Több mint 10 évvel ezelőtt, 2013. március 17-én gyűltek össze ezen a helyen Boston magyar-amerikai közösségének tagjai, hogy nemzeti hősünk, Petőfi Sándor előtt tisztelegjenek azzal, hogy egy emlékművet állítanak neki. 

A bronz emléktáblát Hunyadi László magyar művész tervezte, és egy nagy kőlapra rögzítették; az emlékmű a Bostoni Magyar Konzulátus, a Boston Panorama World Club és a Massachusettsi Magyar Társaság támogatásával és szervezésével valósult meg.

Petőfi elkötelezettsége a szabadság és a demokrácia iránt teszi Boston városát, vagyis az amerikai függetlenségi háború gyújtópontját megfelelő hellyé ehhez az emlékműhöz. A Promotions.hu beszámolója szerint az emléktábla felavatására különleges ünnepséget is szerveztek 2013-ban, az emlékhelyet azóta is minden évben megkoszorúzzák.

A bostoni Petőfi-emléktáblán felül a költő 1847-ben írt verse, a Szabadság, szerelem olvasható angolul, alul pedig az alábbi szöveg:

„Petőfi Sándor - Magyarország nemzeti költője és szabadságharcos. Az ő 12 Pontos kiáltványa az Egyesült Államok Bill of Rights-ában megfogalmazott polgári szabadságjogokat követelte. Nemzeti dala lángra lobbantotta az 1848-as magyar forradalmat. Petőfi révén a magyar nép minden amerikai elvhez és szívhez kapcsolódik, amely a szabadságra vágyik”.

Az Origo is beszámolt arról, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójára elkészítette a költő teljes kapcsolati hálóját feltáró adatbázist, valamint a személyéhez köthető magyarországi és külföldi emlékhelyek térképes listáját. 

Az adatbázisban szereplő nevekhez rövid életrajzi leírás és irodalmi ajánló tartozik, 161 névhez levéltári irat is kapcsolódik iratfotóval, rövid tartalmi leírással, a pontos jelzettel és a keletkezési adatokkal. 

Az adatbázis tükrözi, hogy Petőfi Sándor szinte minden társadalmi rétegben otthonosan mozgott, számos ismerőse volt, akiknek életútját változatos levéltári iratok illusztrálják, például anyakönyvi kivonat, levelezés, oklevél, térkép vagy fénykép.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről