Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Hihetetlen, mi derült ki az elefántokról

Vágólapra másolva!
A Colorado Állami Egyetem (CSU) kutatói a gépi tanulást segítségül hívva erősítették meg azt a korábbi feltételezést, hogy az elefántok olyan egyedi hangsorokkal különböztetik meg társaikat, mint ahogy mi emberek használjuk a neveinket. Ez egy igen ritka képesség az állatvilágban.
Vágólapra másolva!

A CSU kutatói elefántokkal foglalkozó természetvédőkkel együttműködve azonosították a hangokat. Amikor ezeket a „neveket” visszajátszották az állatoknak, a „megszólított” elefántok pozitívan reagáltak rá: sokszor válaszoltak, vagy megközelítették a hangszórót. A más elefántoknak címzett üzenetek nem váltottak ki ilyen erős reakciót – írja a ScienceDaily nyomán a Magyar Mezőgazdaság.

„A delfinek és a papagájok is használnak ‘neveket’ úgy, hogy az adott példány csak rá jellemző hangját utánozzák” – mondta a kutatás vezető szerzője, Michael Pardo. 

Az elefántoknál azonban úgy tűnik, hogy nem az adott példány rá jellemző hangjának utánzásával szólítják meg. Az ő rendszerük sokkal jobban emlékeztet az emberi nevekre.

George Wittemyer, a CSU professzora szerint a tetszőleges hangjelölések használata az egyedek megkülönböztetésére arra utal, hogy az elefántok képesek lehetnek az absztrakt gondolkodásra.

Az elefántok és az emberek evolúciója több tízmillió éve vált szét, azonban mindkét fajnál jellemző a komplex szociális viselkedés és a magas szintű kommunikáció. Emellett az ormányosok a miénkhez hasonló összetett társadalmi rendszerben élnek: családokba, szociális csoportokba és nagyobb klánokba rendezőnek.

Az elefántok beszédesek, a látáson, szagláson és tapintáson kívül hangokkal is kommunikálnak egymással. Hívásaik sok információt közvetítenek: többek között a hangot kiadó egyed személyét, korát, nemét, érzelmi állapotát és viselkedési kontextusát.

Indiai elefánt
Különleges hangokkal kommunikálnak egymással az elefántok 
Fotó: NurPhoto via AFP 

A hangok – a trombitálástól a hangszálak halk dübörgéséig – széles frekvenciaspektrumot ölelnek fel, beleértve az emberi hallástartomány alatti hangokat is. Az elefántok ezekkel a hangokkal nagy távolságokból is képesek koordinálni a csoport mozgását.

Amikor a kutatók lejátszották a mintákat, az elefántok „energikusan” és pozitívan reagáltak a barátaik és családtagjaik hívását tartalmazó felvételekre, de a más egyedeknek szóló üzenetekre már nem reagáltak lelkesen, és nem mozdultak. Ez azt mutatja, hogy felismerték a nevüket.

A tanulmány azt is megállapította, hogy az elefántok, akárcsak az emberek, nem mindig szólítják egymást név szerint a beszélgetés során. Az egyedek név szerinti megszólítása nagyobb távolságok esetén volt gyakoribb, vagy amikor a felnőttek a borjakkal beszélgettek.

A kutatás négy éven át tartott, és 14 hónapos intenzív terepmunkát foglalt magában Kenyában. Az elefántokat egy járművel követték, és rögzítették a hangjukat. A Samburu Nemzeti Rezervátumban és az Amboseli Nemzeti Parkban 101 egyedi hívó adott 117 egyedi válaszoló mintegy 470 különböző hangját rögzítették.

Bár az elefántokkal való beszélgetés egyelőre távoli álom marad, Wittemyer szerint a velük való kommunikáció lehetősége megváltoztathatja a védelmüket.

Talán meglepő, de igaz: néhány magyar állatkertben az elefántok trágyáját megfelelő kezelés után kisebb-nagyobb vödrökben árulják. A Srí Lanka-i Pinnawalai Elefánt Árvaház egyik üzletében emellett más módon is hasznosítják az ürüléket. Kiszárítják, majd – természetesen többféle adalékanyaggal kiegészítve – papírt készítenek belőle, mégpedig a turisták szeme láttára.

Az így elkészített terméket meg lehet lapokban is vásárolni, de készülnek belőle igen ízléses grafikákkal ellátott falinaptárak, határidőnaplók, kulcstartók, sőt, még elefántszobrocskák is.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről