Halálosan mérgező halból készítenek instant levest

Vágólapra másolva!
Instant levest készítenek Japánban a fugu néven ismert gömbhalakból. A hírhedt halfajták drágaságukról és arról ismertek, hogy ha nem hozzáértően készítik el, mérgük halált okozhat.
Vágólapra másolva!

A fugu néven ismert gömbhal igen drága, exkluzív étel Japánban és Ázsia más országaiban, ezért valódi különlegesség, melyet ritkán, jeles alkalomból esznek. Persze ehhez egy másik körülmény is hozzájárul: a gömbhalat nagy körültekintéssel, szakszerűen kell elkészíteni, mert ha nem így tesznek, a hal erős mérge akár halált is okozhat. A fuguséfek rendkívül elismertnek számítanak Japánban, mivel hozzáértésükön múlik, hogy a gömbhalból készült lakoma ízletes és kellemes élményeket adó lesz, vagy esetleg fájdalmas halállal végződik.

A magát felfújni képes gömbhal ugyanakkor nagyon fontos a tudomány számára, többek között egy új, gyomordaganatok gyógyítására használt tablettánál is merítettek ebből a tulajdonságából az orvosok.

A gömbhalak nagyon veszélyesek: ha nem szakszerűen távolítják el májukat, könnyen megölheti az embert az abban található méreg (illusztráció)
A gömbhalak nagyon veszélyesek: ha nem szakszerűen távolítják el májukat, könnyen megölheti az embert az abban található méreg (illusztráció)
Fotó: Shutterstock/FtLaud

Gazdasági jelentősége egyre nagyobb, miként az Origo megírta, a veszélyes gömbhalat kereskedelmi célból tenyésztik.

A jelentős élelmiszeripari gyártó Nissin úgy gondolta, a fugu nyújtotta ízt elérhetővé kell tenni a hétköznapokban is. 

A főként poharas instantleveseiről ismert cég bejelentette, hogy rövidesen piacra dobja a gömbhalízű instant rámen levesét

számol be arról a Japan Today.

A cég azt is közölte, hogy a Fugudashijio nevű instant leves nem a "Cup Noodle" nevű termékcsaládjukba, hanem a Raoh néven ismert termékek közé tartozik. A Raoh márka ételei magasabbra pozicionáltak a piacon, mint a bögrés levesek, a cég "a megfizethető luxust" kívánja azzal átadni a vásárlóknak.

A vállalatnál azt is közölték, hogy a gömbhalízű változatok először a tengeri halas és hínárból készült kényelmi ételeiknél jelennek meg. 

Különleges, a gömbhalból kivont olajjal kölcsönöznek azoknak "fugus" ízt. Ehhez felhasználnak juzut is. A más néven japáncitrom néven ismert citrusféle úgy néz ki mint a mandarin, kevésbé édes, mint a narancs, de nem is annyira savanyú, mint a hagyományos citrom.

A vállalat tájékoztatása szerint a Raoh Fugudashijio valamennyivel drágább lesz, mint a hagyományos instantlevesek: 

298 jent (kb. 750 forint) kell fizetni a gömbhalízért.

Másfelől viszont ez az összeg lényegesen kevesebb minden más étel áránál, amikhez felhasználják a gömbhalak részeit.

Gasztroképek,  Ramen, Japanese noodle dish Ramen
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Az új termék nemzetközi fogalmazásáról egyelőre nincs információ. 

A Nissin Magyarországon is jelen lévő márka instant tésztás termékeivel, többek között a Cup Noodles nevű márkával. A Nissin Foods Kecskeméten működteti gyárát.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről