Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Baj van: több tucat jégkrémet hívnak vissza, súlyos megbetegedést, hányást, hasmenést okozhat

Vágólapra másolva!
Az egész országra kiterjedő termékvisszahívást rendelt el az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA), mert egy nagy jégkrémgyártó termékei listeria baktériummal lehetnek szennyezettek.
Vágólapra másolva!

A Maryland államban működő Totally Cool nevű nagy amerikai jégkrémgyártó valamennyi, különböző márkanevek alatt forgalmazott termékét visszahívja, mert azok a listeria baktériumok egyik fajtájával lehetnek szennyezettek. A visszahívást az illetékes hatóság, az FDA az egész ország területére kiterjesztette, mivel a termékeket széles körben forgalmazzák a kiskereskedelemben, de kiszállítást kérve is lehetett azokból vásárolni.

A visszahívás több mint 60 terméket érint.

A klasszikus, dobozos kiszerelésű jégkrémek mellett a boltokból és a vevőktől is visszahívják valamennyi, a gyártónál készült fagyasztott termékként árult édességet, így a szendvics-jégkrémeket és a tölcséres jégkrémeket. Az FDA listát tett közzé a visszahívással érintett cikkekről, melyek tartalmazzák a termékek pontos megnevezését és az egyéb, azonosításhoz szükséges termékjellemzőket. 

A vásárlókat arra kérik, a jégkrémeket vigyék vissza a vásárlás helyére, ahol a vételárat visszatérítik számukra.

A Totally Cool részéről közölték: miután az FDA mintavételi eljárása kimutatta a baktérium jelenlétét, azonnal leállították a termékgyártást. Egyelőre nem ismert, hogy mi okozta a listeria felbukkanását a gyártóüzemben.

jégkrém, ice cream, illusztráció
A gyártó több mint 60 különböző termékét érinti a visszahívás (illusztráció)
Fotó: Shutterstock

A listeria fertőzés liszterózis kialakulásához vezethet. A fertőzés jellemző tünetei a magas láz, fejfájás, hányás, hasmenés, illetve az influenzánál is tapasztalható gyengeség, levertség.

A listeria gyakran nem okoz betegséget, de komolyan kell venni, mert erősebb lefolyás esetén akár halállal is végződhet a fertőzés. Az Egyesült Államokban évente nagyjából 1600 liszterózisos beteget jelentenek, és 260-an belehalnak a fertőzésbe.

Az FDA a jelenlegi visszahívás kapcsán jelezte, hogy egyelőre nem regisztráltak olyan megbetegedést, mely összefüggésbe hozható a potenciálisan szennyezett jégkrémek fogyasztásával. A hatóság vizsgálatot indított az ügyben.

Mi a liszteriózis?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakmai tájékoztatója szerint a Listeria monocytogenes baktériummal szennyezett élelmiszer fogyasztása után kialakuló, súlyos tünetekkel járó betegséget hívjuk liszteriózisnak. E kórokozó élelmiszereinkben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. Egészséges emberekben sokszor semmilyen tünetet nem vált ki a listeriával fertőzött élelmiszer fogyasztása. Jó ellenálló képességű felnőttek a fertőzést sokszor tünetmentesen vészelik át, nem betegszenek meg. Legyengült szervezetben (csecsemők, várandós nők, hetven évesnél idősebb, valamint gyenge immunrendszerű emberek) nagyobb veszélye van a betegség kialakulásának.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről