A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Megválasztották az év legjobb légitársaságát - mutatjuk, ki lett az első

Vágólapra másolva!
Elkészítette idei rangsorát a világ legjobb légitársaságairól az ArlineRatings nevű repülésbiztonsággal foglalkozó portál. A lista élén újra Katar nemzeti légitársasága, a Qatar Airways áll.
Vágólapra másolva!

A világ légitársaságai közül nagyjából 430-ról gyűjt szakértői biztonsági értékeléseket az AirlneRatings.com nevű weboldal, ezekből 230-ról pedig átfogó elemzéssel rendelkezik. Ez a 230 légitársaság szállítja a világ összes légi utasának 99 százalékát, így a portál segítségével lényegében átfogó képet lehet alkotni a kereskedelmi légi cégek teljesítményéről.

repülőgép, utas, nyaraló, turista, illusztráció
Megvan, melyik 2024 legjobb légitársasága (képünk illusztráció)
Fotó:  Andrii Medvediuk / Shutterstock/Copyright (c) 2022

Ezek a legjobb hagyományos légitársaságok

A portál munkatársai idén is elkészítették rangsorukat a világ legjobb hagyományos, azaz hivatalos megnevezéssel prémium légitársaságairól, a listát szokásuk szerint több alkategóriában végzett rangsorolással egészítették ki. Az értékelés alapját a hagyományos modell szerint működő légitársaságokról elérhető auditok, a biztonságos repülésre vonatkozó mutatóik, valamint 12 további mutató jelentette. Utóbbiak között szerepel az utasok visszajelzése a biztonságról, a társaság repülőgépflottájának kora, vagy légitársaság járataihoz kapcsolódó balesetekről szóló jelentések is.

A 2024-es listát a közel-keleti, valamint Ázsia csendes-óceáni térségének légitársaságai határozzák meg. Az előkelőnek nevezhető hatodik helyre ugyanakkor egy európai nagyvállalat, az Air France-KLM került.

Az "Év légitársasága" címet idén a Qatar Airways hódította el, az értékelés alapján a dohai székhelyű vállalat került a lista első helyére. 

Ezzel a már többször, más értékelésekben is a világ legjobb légitársaságaként megnevezett Qatar visszaülhetett a képzeletbeli trónra, miután 2023-ban az Air New Zealand letaszította onnan a második helyre.

Íme a 10 legjobb légitársaság listája, az ennél bővebb, az első 25 helyezettet mutató listát a CNBC oldalán lehet megtekinteni.

  1. Qatar Airways
  2. Korean Air
  3. Cathay Pacific Airways
  4. Air New Zealand
  5. Emirates
  6. Air France/KLM
  7. All Nippon Airways
  8. Etihad Airways
  9. Qantas
  10. Virgin Australia/Atlantic

A Qatar Airways az összesített első helyezésen túl kivívta magának a "Legjobb üzleti osztály" kategória első helyét is, ötödik egymást követő alkalommal. 

qatar airways, repülőgép, illusztráció
A Qatar Airways 2023-ban csak a második lett az AirlineRankings értékelésén, idén viszont újra az élen végzett
Fotó: Aero Icarus / Flickr

A fedélzeti kategóriák versenyében a Singapore Airlines a "Legjobb első osztály" elismerést nyerte, míg a turistaosztály az Air New Zealand repülőgépeinek fedélzetén a legjobb.

A fenntarthatóság kategóriájában az Ethiad Airways végzett az élen. Az előző két évben is ezt a légitársaságot találták a legjobbnak a környezetvédelmi szempontok szerint.

Értékelték a diszkont légitársaságokat is

Az elemzők megnevezték a 25 legjobb, diszkont modell szerint működő légitársaságot is, bár közöttük nem állítottak fel sorrendet. A 25 legjobb diszkont légitársaság betűrendes felsorolása itt tekinthető meg. A nevek között bőven találni Európában működő cégeket, illetve sok magyar utazónak is bizonyára ismerős márkákat.

Emellett az AirlineRatings munkatársai kiválasztották, hogy régióként melyik diszkont cég volt a legjobb. Ezt a bontást közöljük:

  • Amerikai kontinens: Southwest Airlines
  • Közel-Kelet: FlyDubai
  • Ázsia: AirAsia Group
  • Ausztrália / Óceánia: Jetstar Group
  • Európa: EasyJet

Idén készült már lista a világ repülőtereiről is. A Skytrax nevéhez köthető összesítésről az Origo is beszámolt, cikkünkből kiderül, hogy az utasok visszajelzései alapján melyik idén a világ legjobb repülőtere.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!