Hatalmas összeget kapott Perry, akiről a Shrek szamarát mintázták

Vágólapra másolva!
A kaliforniai parkban élő szamár, Perry mozgását tanulmányozták még 2001-ben az első Shrek-film animátorai, hogy megalkossák a filmben Szamár karakterét. Az állat most óriási pénzjutalmat kapott, két másik társával együtt.
Vágólapra másolva!

Az idős szamár, aki Eddie Murphy Shrek-beli karakterét ihlette, és társai 10 000 dollárt (nagyjából 3,8 millió forintot) kaptak Greer Stone polgármestertől és Palo Alto városi tanácsától, akik ezáltal szerettek volna hozzájárulni a szamarak ellátáshoz. A trió a Bol Parkban lakik, ahol egy hektáron élik aranyéveiket.

Az első Shrek-filmben az animátorok Periklészt, azaz „Perryt” tanulmányoztak abból a célból, hogy elemezzék a szamarak mozgását. 

A parkba érkezők pedig örömmel látogatják a négylábú hírességet, aki már a 30. életévének küszöbén áll.


A fogságban élő szamarak ugyanis jócskán megélik a 30-as éveiket, ezért mivel a park tavaly egy 15 éves csacsit költöztetett be, az ellátási költségeik jóval megemelkedtek, ugyanis eleve közösség adományokból és önkéntes szamárgondozók segítségével tartják fenn magukat. Az alapellátás általában meghaladja az évi 25 000 dollárt (nagyjából 9,5 millió forint), az orvosi költségek pedig pluszban erre jönnek rá, a teljes költség így akár 40 000 dollár (kb 15 millió forint) fölé is emelkedhet – írja a Daily Star.

Annak ellenére, hogy a szamarak már évszázadok óta a parkban vannak, Greg Tanaka tanácstag a költségvetési hiány miatt egészen idáig ellenezte a támogatást, most azonban a városi tanács rendkívüli alapjából jut az adományra is.

Az 1930-as évek óta élnek állatok ebben a parkban. A terület, ahol legelnek, korábban a Bol családhoz tartozó farm volt, akik Hitler hatalomra kerülésével szöktek meg Európából. 1974 áprilisában a Bol Parkot hivatalosan is megnyitották a nagyközönség előtt, a rá következő években pedig már az összes szamarat Mickey kivételével eladták. Mickey-ről Josina Bol gondoskodott férje halála után. Amikor viszont Josina megbetegedett, majd 1996-ban meghalt, a szomszédok segítettek, és folytatták Mickey gondozását.

Egy évvel később Perry csatlakozott Mickey-hez, akik aztán elválaszthatatlanokká váltak egészen Mickey 1998-as haláláig. De végül Perryhez csatlakozott April és a 24 éves Buddy, megalkotva a ma ismert ikonikus triót.

2001-ben pedig Perryt választották Eddie Murphy karakterének modelljévé az első Shrek-filmben. A ma már a DreamWorks részeként működő Palo-Alto-i Pacific Data Images animátorai ellátogattak a parkba, hogy lefotózzák az akkor ötéves Perryt. Mozdulatait később beépítették a filmbe.

Segítsége ellenére is a cég hivatalosan nem ismerte el Perry hozzájárulását és mindössze 75 dollárt adományozott a nekik cserébe.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről