Portugália
ÉLŐ
Franciaország

Jövő héten új bankjegyek kerülnek forgalomba Nagy-Britanniában

Vágólapra másolva!
A jövő héten kerülnek forgalomba a III. Károly király arcmását viselő új fontbankjegyek, ezzel a brit uralkodó portréja először jelenik meg papírpénzen. A brit jegybank fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében hozza forgalomba a király képmását ábrázoló bankjegyeket.
Vágólapra másolva!

A III. Károly király portréját ábrázoló 5, 10, 20 és 50 fontos bankjegyek június 5-én, vagyis jövő hét szerdán kerülnek forgalomba, miközben a már meglévő, néhai II. Erzsébet királynőt ábrázoló bankók is használatban maradnak. Belőlük mintegy 4,7 milliárd darab van forgalomban. A 75 éves uralkodó, amikor megtekintette az új bankjegyeket, nagyon előkelőnek nevezte azokat. 

III. Károly arcképe már megjelent fémpénzeken, de bankjegyeken még nem. 

A papírpénzek eddigi dizájnja nem módosul, mindössze annyi lesz a változás a korábbiakhoz képest, hogy a király ábrázolása jelenik meg rajtuk. 

A jelenleg forgalomban lévő angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. A királynő portréjával megjelent első bankjegy egy 1960-ban kibocsátott 1 fontos volt.

III. Károly csak a második olyan brit uralkodó néhai édesanyja után, akinek az arcképe a fontbankjegyeken látható lesz, korábban ugyanis nem szerepelt az uralkodók képmása a forgalomban lévő bankókon.

image

A Skóciában és Észak-Írországban kibocsátott bankjegyek eddig sem II. Erzsébet királynő portréját ábrázolták, de mindegyik változat az Egyesült Királyság egészében törvényes fizetőeszköznek számít

- írja a Világgazdaság.

A brit jegybank közölte: az új bankjegyekből sorszámozott, limitált szériát is megjelentetnek, ezek nagy érdeklődésre számíthatnak a gyűjtők körében. A nyáron értékesítik őket a Spink & Son akciósháznál. Az ebből származó bevételeket pedig jótékonysági célokra fordítják.

A Bank of England kijelentette, hogy a királyi ház útmutatásának megfelelően, a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása érdekében fokozatosan, az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében hozza forgalomba a III. Károly képmását ábrázoló új bankókat. 

Az ötfontoson az uralkodó képmásával ellentétes oldalon Sir Winston Churchill néhai brit miniszterelnök, a tízesen a ma is világszerte rendkívül népszerű, 1817-ben elhunyt angol írónő, Jane Austen portréja látható. Érdemes megemlíteni, hogy a III. Károlyt ábrázoló új pénzérmék már 2022 végén forgalomba kerültek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről