Hatalmas bírságot kaphat az Armani és a Dior

Vágólapra másolva!
Az olasz versenyhivatal vizsgálatot indított az Armani és a Dior luxusipari óriáscégek ellen, mert a gyanú szerint kizsákmányolták a dolgozóikat. A milánói törvényszék pedig - hasonló okból - nem sokkal ezt megelőzően súlyos intézkedést indított a Dior márkát birtokló LVMH egyik olaszországi leányvállalatával szemben.
Vágólapra másolva!

Az olasz versenyhatóság, az AGCM vizsgálatot indított az Armani és a francia LVMH által ellenőrzött Dior luxusipari óriások ellen, mivel azok termékei állítólag elfogadhatatlan munkakörülmények között készültek.

Tavaly júniustól kezdődően a versenyhatóság több Olaszországban működő, de kínai tulajdonban lévő luxuscikkgyártó felszámolását rendelte le, miután vizsgálatuk során kiderítették, hogy a vállalatok

  • visszatartották a dolgozói fizetéseket;
  • nem tartották be a munkaidőre vonatkozó korlátozásokat;
  • valamint több egészségügyi és biztonsági előírást is megszegtek.

Ezek a cégek olyan luxusipari óriásoknak szállítottak, mint az Armani és a Dior, emiatt a szerdán bejelentett vizsgálat azt próbálja kideríteni, hogy mennyit tudtak a beszállítóik üzemeiben történő visszaélésekről.

Ezek a vállalatok a mesteri kivitelezésre, a kézművességre és a minőségre helyezik a hangsúlyt, ám termékeik ennek az ellenkezőjéből születtek 

– idézi a Világgazdaság az AGCM közleményét, amelyben azt is kiemelték, hogy az Armani és a Dior valótlan etikai és társadalmi felelősségvállalási állításokat is tehettek, különösen a munkafeltételek és a törvényesség betartása tekintetében a beszállítóiknál.

A fogyasztóvédelmi törvénykönyv megsértése 5000 eurótól 10 millió euróig terjedő bírsággal büntethető.

Dior
Az olasz versenyhatóság vizsgálatot indított az Armani és a Dior luxusipari óriások ellen
Fotó: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/David Mareuil 

Nemrégiben számolt be arról az Origo, hogy határozatával egy évre bírósági felügyelet alá helyezte a francia luxusipar ékkövének számító LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) egyik olaszországi leányvállalatát a milánói törvényszék. A Manufactures Dior – a Dior márkájú kézitáskákat az LVMH számára gyártó – vállalatról ugyanis beigazolódott, hogy olyan kínai tulajdonban lévő alvállalkozókkal működik együtt, amelyek vállalhatatlan körülmények között dolgoztatják a munkásaikat.

A Reuters birtokába került bírósági dokumentum szerint a munkások 0–24 órás rendelkezésre állásban voltak, ennek megfelelően robotoltak nap mint nap, és arra kényszerítették őket, hogy a munkahelyen aludjanak. Az áramfogyasztást naplózó adatok folyamatos, éjjel-nappali termelési ciklusokat mutattak, még az ünnepnapokat is végigdolgoztatták a munkásokkal. 

Emellett munkavédelmi veszélynek is kitették őket azzal, hogy a gyorsabb munkavégzés érdekében egyes biztonsági berendezéseket eltávolítottak a gépekről, illetve inaktiválták a védelmi rendszereket.

A munkások olyan higiéniai és egészségügyi körülmények között éltek és dolgoztak, amelyek az etikus követelmények minimumát sem érik el – jegyzi meg a bírósági dokumentum.

A munkások sanyargatásának, kizsákmányolásának eredményeként egy általuk gyártott Dior táskáért mindössze 53 eurót számított fel az alvállalkozó, miközben a termék bolti ára 2600 euró volt 

– azaz ötvenszeres profitot tudnak rajta bezsebelni a franciák. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!