Egyre nagyobb a Fanta-botrány: megszólalt a Nébih

Vágólapra másolva!
Tovább dagad a Fanta üdítőital körüli botrány, miután kiderült, hogy annak Magyarországon kapható változata kevesebb gyümölcsöt tartalmaz, mint az olaszországi. Most a hatóság is megszólalt az összetevők eltérő arányáról.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a botrány a világ legnagyobb üdítőipari vállalatának egyik terméke, a narancsízű Fanta körül. Miként arról az Origo beszámolt, a napokban egy vásárlói észrevétel nyomán kiderült, hogy az Olaszországban és a Magyarországon kapható Fanta nem ugyanaz. Míg a magyar kiskereskedelemben kapható Fantában a narancssűrítmény aránya 5 százalék, addig az olaszországi üzletekben a polcokra kerülő, azonos nevű termékben több mint kétszeres a sűrítmény mértéke.

Az ügy kapcsán megszólalt Lázár János építési és közlekedési miniszter is, aki szerint elfogadhatatlan, hogy – szavai szerint – "külföldi élelmiszeripari cégek szemetet adnak el a magyaroknak". A miniszter ezért az élelmiszer-minőségi törvényt szigorítaná, hogy a jövőben elejét lehessen venni a nagy nemzetközi gyártók azon gyakorlatának, hogy eltérő minőséggel forgalmazzák termékeiket Magyarországon a más országokban készült változatokhoz képest.

Fanta, Coca-Cola
A Nébih is megszólalt a Fanta-botrányban (illusztráció)
Fotó: Unsplash / Emmanuel Edward 

Időközben közzétette állásfoglalását a gyártó Coca-Cola is: a vállalat jelezte, hogy a narancs ízű Fanta üdítőjüket Európa több országában palackozzák, és a gyümölcstartalom eltérő lehet. Ugyanakkor hangsúlyozták azt is, hogy az eltérésekkel a helyi változatok a piacon kapható hasonló termékek sorába illeszkednek, miközben maradéktalanul megfelelnek az országokban érvényes, eltérő szabályozásoknak is.

A gyártó után nyilatkozott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is, mely a magyar élelmiszerlánc biztonságát felügyelő hatóság. A Mindmegette szemlézte állásfoglalásukat, melyben felidézik: nem a mostani az első alkalom, amikor két európai országban kapható Fanta-változatokat hasonlítanak össze, csak a korábbi alkalommal nem vásárlói észrevételként, hanem hatósági szakmai tevékenység részeként történt meg.

2017-ben az Ausztriában akkor kapható Fanta gyümölcslétartalma 3 százalékkal alatta maradt az akkori 6 százalékos gyümölcslétartalmú magyarországi Fantának.

Ez a 6 százalék mérséklődött azóta 5 százalékra, ami kevesebb mint a fele az olaszországi változat 12 százalékos gyümölcslétartalmának.

A Nébih továbbá közölte, hogy az osztrák változatban cukor, míg a Magyarországon forgalmazott üdítőben fruktóz-glükóz szörp kerül édesítőanyagként. Ám a hatóság hangsúlyozta:az eltérés a gyártó közlése alapján objektív okokkal alátámasztható, egyben jogszerű is.

Magyarországon nincs külön szabályozása a gyümölcslevek objektív tartalmának, míg egyes országokból erre is van példa.

A Mindmegette megemlíti azt is, hogy egy fogyasztói csoport közreműködésével végzett teszten az itthon forgalmazott, édesebb és aromásabb termék előrébb végzett, mint az osztrák változat a kedveltségi sorrendben.

Nézze meg a Mindmegette videós összeállítását a témában:

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!