Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Szuperolcsón árulja elektromos autóit egy amerikai gyártó

Vágólapra másolva!
A múlt hónapban csődöt jelentett Fisker elektromos autógyártó cég az eredeti ár töredékéért árusítja ki luxusminőségű autóit. Egy lízingcég veheti át a teljes flottát.
Vágólapra másolva!

Egyetlen óriásüzlet keretében megszabadulhat teljes, 3231 darabos raktárkészletétől a nemrég csődvédelembe menekült amerikai elektromosautó-gyártó, a Fisker. Szakértők szerint a cég számára innen aligha van visszaút, úgyhogy a döntés logikus, a tetszetős és jól felszerelt Ocean városi terepjárók (SUV-k) áráról és a garanciális kötelezettségekről is egyezség született a Fisker és a New York-i székhelyű American Lease között. 

A csődbírósághoz a héten nyújtották be jóváhagyásra az adásvételi szerződést azzal, hogy a kialkudott 46,25 millió dollárt az adósságaik törlesztésére fordítják. A Világgazdaság cikke szerint a beadványról jövő kedden dönt a felek meghallgatása után a delaware-i bíróság. 

Az American Lease az egyik meg nem nevezett fuvarmegosztó vállalat rendelkezésére bocsátaná az autókat, utóbbi számára pedig azért fontos a beszerzés, mert a metropolis útjain 2030-tól már csak tisztán elektromos hajtású közösségi autók futhatnak. A lízingcég még május 30-án, két héttel a csőd bejelentése előtt megegyezett a Fiskerrel 2100 Ocean átvételéről, ezt a kontingenst terjesztették ki valamennyi elérhető példányra. 

A flottában felkínált 2711 darab nulla kilométeres Fisker Ocean SUV 16.500 dolláros, azaz átszámítva hatmillió forintos egységáron kerülne át a lízingcég tulajdonába, míg a korábban már forgalomba helyezett példányokért 3200 dollárt (1,2 millió forint) fizetnének. A sérült darabokat 2500 dollárért vihetik. 

Autónként átlagosan 14 ezer dollárhoz juthat így a Fisker. 

Kiárusítja flottáját a csődbe ment Fisker 
Fotó: Fisker

A tavaly nyáron piacra dobott Ocean SUV alapára 38.999 dollár volt (14,22 millió forint), míg a legjobban felszerelt Ocean One változatért 70 ezer dollárt (25,52 millió forint) kértek. Mivel a villanyautók iránti kereslet megcsappant, és a Fisker háza tájáról sorra érkeztek a nehézségekről szóló hírek, s maga az autó minősége is hagyott kívánnivalót maga után, a cég radikálisan, 24 ezer dollárra vette vissza az alapváltozat árát, de már ez sem segített, 

a múlt hónapban csődvédelmet kellett kérnie, mivel a megmentőnek remélt Nissannal folytatott tárgyalások is zsákutcába futottak. 

A Fisker Oceanból 12,5 ezret adtak el, ebből közel négyezret Európában.

Az InsideEVs portál rossz híreket közölt a Fisker-tulajdonosokkal. A bírósághoz beküldött beadványból azt szűrték le, hogy a garanciális javításokkal és a már most is nehézkes alkatrészellátással a Fisker a jövőben – ha van ilyen neki – nem kíván foglalkozni. 

Az Oceannál immár négy típushibát azonosítottak, melyekre visszahívást rendeltek el. Kedden azonosították a legújabb hibát: világszerte 12.523 Ocean elektromos SUV-t érinthet, hogy a hátsó ajtók „csak úgy” beragadnak, kívülről nem lehet őket kinyitni. A Fisker ezt a hibát a kilincsbeszállító vállalat közreműködésével még kijavítja.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről