Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Egy európai országban bevezették a hatnapos munkahetet

Vágólapra másolva!
Görögországban egy új szabályozással a versenyszféra egyes területein hatnapos munkahetet vezettek be. A szakszervezetek felháborodtak.
Vágólapra másolva!

A mediterrán országban hétfőtől heti 6 napot és 48 órát kötelesek dolgozni a versenyszféra egyes területein a munkavállalók a vonatkozó jogszabály megváltoztatása után. A kormány szerint a népességcsökkenés és a szakképzett munkaerő hiánya tette szükségessé az intézkedést, a szakszervezetek azonban „barbárnak” találják.

Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök korábban időzített bombának nevezte a görög korfa átalakulását - idézi a Világgazdaság.

A hatnapos munkahét csak az éjjel-nappal szolgáltatásokat nyújtó magánvállalkozásokra vonatkozik Görögországban

A meghosszabbított munkahét keretében az egyes iparágakban és gyártóüzemekben dolgozók további napi két órát vagy egy nyolcórás műszakot dolgozhatnak, legfeljebb a napibérben számolt 40 százalékos pótlékkal.

A kormány szerint ezzel elejét veszik annak, hogy az alkalmazottak nem kapnak fizetést a túlórákért, valamint csökkentik a be nem jelentett munkavégzést is.

A szabályozás kritikusai szerint ez lehetővé teszi, hogy a munkaadók szabják meg, hogy szükséges-e hatodik munkanap egy héten, ami az ötnapos munkahét haláltusája. Szerintük a munkaügyi reform csorbítja a munkavállalók jogi védelmét és jogait. 

vállalkozás, kkv
vállalkozás, kkv
Fotó: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras 

Az EU statisztikai hivatala, az Eurostat adatai szerint már most is a görögök dolgozzák a leghosszabb, 40 órás munkahetet a blokkban, miközben sokkal kevesebb fizetést kapnak, mint az átlag. 

Ahogy az Origo is megírta, 

Magyarországon a hét hat napja számított munkanapnak egészen a nyolcvanas évek elejéig

Nálunk fokozatosan valósult meg a 40 órás munkahétre való átállás. 1951-ben, a Rákosi-korszakban 48 órás, 1967 és 1975 között 44 órás volt egy munkahét (hivatalosan 1972-ben valósult meg a csökkentés). Ekkor vezették be azt is, hogy minden második szombat szabadnak számít.

1981. április 27-én kormányrendelet lépett életbe arról, hogy - bő egy éves átmeneti időszak után - a munkahét öt napos lesz. Ekkor viszont a heti munkaidő még 42 óra volt, ami csak 1984-ben csökkent heti 40 órára. A köztes években a 42 órát osztották szét öt napra. A szocialista típusú gazdasági modell még ekkor is igényelte az élőmunkát, ez pedig részben magyarázatot ad arra, miért csak alig néhány évtizedes múltra nyúlik vissza a 40 órás munkahét hazai gyakorlata.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről