A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Botránytól hangos a k-pop világa, már letartóztatás is történt

Vágólapra másolva!
Botránytól hangos az elképesztően népszerű zenei műfaj, a k-pop világa Dél-Koreában: a rendőrség letartóztatta az ismert milliárdost, Kim Beom-soo-t, mert a hatóságok úgy vélik, hogy pénzügyi manipulációkkal akart megakadályozni egy nagy jelentőségű vállalatfelvásárlást.
Vágólapra másolva!

Az elsősorban Dél-Koreához köthető k-pop a könnyűzenei paletta igen érdekes szegmense. A műfajban szereplő együttesek elképesztően népszerűek az egész világon, hazájukban pedig szupersztár-státuszt élveznek. Igaz, ennek megvan az ára: a zenekarok tagjainak a legapróbb részletekig szabályozzák életét a mögöttük álló szórakoztatóipari vállalatok, és a fiatal előadók könnyen kegyvesztetté válhatnak, ha nem teljesítik az elvárásokat.

A k-pop természetesen óriási üzlet: tucatnyi elemző szólalt meg a várható gazdasági hatásokról akkor, amikor BTS nevű fiúbanda egy-egy tagja megkezdte kötelező sorkatonai szolgálatát, ami miatt szüneteltetni kellett az együttes fellépéseit.

Most egy másik komoly ügy tépázza a k-popban érdekelt vállalatok világát és borzolja a rajongók idegeit: Kim Beom-soo dél-koreai milliárdos üzletembert, a Kakao nevű jelentős vállalat alapítóját azért tartóztatták le, mert a hatóságok szerint tavaly hosszú idő át manipulálta az SM Entertainment nevű cég részvényárfolyamát. Ezzel akarta megakadályozni, hogy egy másik k-pop vállalat, a Hybe felvásárolja a céget.

Mindkét társaság a k-pop megkerülhetetlen szereplője, olyan együtteseket menedzselnek, mint az Aespa nevű lánycsapat, vagy mint a Hybe-hoz tartozó BTS. 

Kim Beom-soo-t hivatalosan még nem vádolták meg semmivel, de letartóztatását azért érezték indokoltnak, mert a bíróság attól tart, külföldre menekül az eljárás elől, illetve bizonyítékokat tüntet el az ügyben.

A képen középen látható az üzletember, amint a bíróságra érkezik:

image

Az üzletember tagadja az árfolyam-manipulációra vonatkozó állításokat. Azt mondja, soha nem irányított vagy vett részt semmilyen törvénytelen akcióban.

A tiltott pénzügyi manipulációra vonatkozó állítások ugyanakkor nem teljesen újak. Az SM Entertainment Kakao általi felvásárlása során tavaly a Kakao befektetésekért felelős vezetője ellen szintén megfogalmaztak a részvényárak illegális befolyásolására vonatkozó állításokat.

Kim Beom-soo 2022-ben állt fel az elnöki székből. Jelenleg a vállalat papírjainak negyedével rendelkezik, befolyása pedig továbbra is jelentős a vállalat működésére. Az üzletember jelenlegi vagyona kb. 3,4 milliárd dollár. Vagyonában a kirobbant botrány miatt százmillió dollárra tehető csökkenés következett be, abból kifolyólag, hogy letartóztatásának hírére a Kakao részvényárfolyama jelentős, 5 százalékot meghaladó mértékben gyengült.

Cikkünk kiemelt képe: a 2019-ben készült felvételen a Blackpink nevű k-pop együttes tagjai egyik koncertjükön / forrás: Getty Images for Coachella/Natt Lim

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!