A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNSalim Omar Gergely
12:13TekvondoLucas Lautaro Guzman-Omar Salim
HUNLosonczi Dávid
12:30BirkózásRafig Huseynov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Továbbra is óriási segítség a családoknak a világon egyedülálló magyar rezsicsökkentés

gáz, földgáz, natural gas
Magyarországon a legalacsonyabb a gázár, de a rezsicsökkentés intézménye a gázár mellett másról is szól
Fotó: Arthur Lambillotte
Vágólapra másolva!
A kormány a háborús időkben is fenntartja a rezsicsökkentést, amellyel Európa legalacsonyabb energiaárait garantálja a magyar családok számára. A tervezhetőbb költségek érdekében az egyetemes földgázszolgáltató naparányos számlázási rendszert vezetett be idén áprilisban. A kedvezményes mennyiségek kiegyensúlyozottabb elosztása augusztusig több mint 111 ezer háztartást mentesített összesen 10,1 milliárd forint megfizetése alól - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Az MVM csoport mintegy 3,3 millió lakossági ügyfelet lát el a földgáz egyetemes szolgáltatásban. Nagyjából felük, mintegy másfélmillió család egyenletes részszámlázás alapján fizet a gázért. 

MVM székház, mvmszékház
Fotó: Branstetter Sándor / MTI

Az átalánydíjasok egy része valós fogyasztása alapján a tavaly tavaszi-nyári leolvasásig már felhasználta a rendelkezésére álló kedvezményes mennyiséget. Így 2023-ban nagyságrendileg 90 ezer felhasználó találkozhatott a korábbiakat jelentősen, akár többszörösen meghaladó összegekkel a jogszabályoknak megfelelően kiállított számláin. 

Ezt a számlázási gyakorlat nagy többség számára előnyös sajátosságai okozták azoknál, akiknek az éves elszámolása a rezsiév júliusi vége előtti hónapokra esett.

Helyzetük azonnali rendezése érdekében ők más számlázási módra válthattak, külön elbírálás nélkül élhettek a részletfizetés lehetőségével is - közölték.

A kormány az Energiaügyi Minisztérium kezdeményezésére 2024 tavaszára megteremtette a hosszabb távú megoldást kínáló változtatás jogszabályi feltételeit. 

A rendeleti felhatalmazás alapján az egyetemes szolgáltató idén áprilistól automatikusan módosíthatta a kedvezmény kiosztását az egyenletes részszámlás ügyfeleinél.

Az augusztustól július végéig tartó rezsiévre járó, rezsivédett árú gázmennyiséget (63.645 MJ) akkortól az év minden napjára egyenlő arányban veszik figyelembe a részszámlákban. 

rezsicsökkentés, illusztráció
Fotó: Fotó: Major Kata - Origo

Az új módszerrel kiszámíthatóbbá váltak a háztartások költségei, ennek előnyeit áprilistól augusztus elsejéig közel 144 ezer felhasználási helyen tapasztalhatták meg. 

Az új módszernek köszönhetően több mint 111 ezer fogyasztó mentesült a kiugróan magas összegű részszámlák megfizetése alól,

 összesen 10,1 milliárd forint értékben.
 

A rezsicsökkentés jóvoltából tartósan a magyar családok jutnak a legolcsóbban villamos energiához és földgázhoz Európában. 

Az áram átlagára a német, cseh, ír és angol háztartások számára négyszer, a gázé a svédeknek tizenkétszer, a hollandoknak hétszer, az olaszoknak ötször magasabb. A Századvég kutatása szerint a magyar családok küzdenek a legkevésbé fűtési nehézségekkel az Európai Unióban. 

A hazai válaszadók mindössze 7 százaléka számolt be arról, hogy nem tudja megfelelően fűteni lakását, ez a 27 tagállaméi közül messze a legkedvezőbb arány. A rezsivédelem működik: tíz magyar háztartásból a gáz esetében kilenc, az áramnál nyolc felhasználása maradt a kedvezményes sávhatár alatt - közölte az EM.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!