A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Kiderülhet az igazság a farmernadrágokról

Vágólapra másolva!
Megdőlni látszik az az elmélet, hogy a farmernadrágot az 1870-es években az Egyesült Államokba kivándorolt, német származású Levi Strauss alkotta meg – ezt a teóriát egy rejtélyes eredetű olasz festmény döntheti meg.
Vágólapra másolva!

Maurizio Canesso, egy nemzetközileg is elismert olasz galéria tulajdonosa most 

szeretné azonosítani azt az ismeretlen festőt, aki Észak-Olaszországban található települések utcai jeleneteinek megörökítésével foglalkozott, az egyiken ugyanis úgy tűnik, mintha a helyi szegény emberek farmeranyagnak tűnő ruhában lennének.

A Canesso Galéria 30 éves születésnapja alkalmából az általuk eladott legfontosabb képekből rendeznek kiállítást. A tárlat egyik legfontosabb darabja a „Kolduló nő két gyerekkel” című festmény lesz, ami egyike annak a tíz képnek, amit az egyelőre ismeretlen művész, a „kék farmer mestere” alkotott.

A Promotions.hu szerint Canesso úgy véli, ezek a képek bizonyítékai annak, hogy a farmernadrág valójában Lombardiából származik. A képeket festő művészről egyelőre annyit lehet feltételezni, hogy élete nagy részét Lombardiában töltötte a 17. század végén.

De egy másik olaszországi régió, Liguria is a magáénak vallja a farmer létrehozását. Marco Bucci, Genova polgármestere ugyanis azon a véleményen van, hogy a város nevéhez kötődik a farmernadrág elterjedése, amit a neve is mutat: az angol "jeans" szó genovai kifejezés, és a városban gyártott pamutanyagot jelöli. A polgármester úgy véli, ez kétségtelenül bizonyítja, hogy a farmer az ő érdemük.

Képünk illusztráció. Forrás: Shutterstock/fongbeerredhot

Itt bekapcsolódnak a történetbe a franciák is, akik mindezekkel szemben azt az álláspontot képviselik, hogy a farmeranyag Nimes városából származik, ahol a „serge de Nimes” nevet viselő, selyemből és gyapjúból készült pamutanyagot gyártották. 

Bármelyik elmélet is az igaz, egyelőre az általánosan elfogadott teória az, hogy Levi Strauss egy nevadai szabóval alkotta meg az első farmert,

amely eredetileg durva vitorlavászonból varrt olcsó munkásnadrágnak készült a 19. század derekán, a híres nagy kaliforniai aranyláz idején. Feltalálójának, a Bajorországból az Egyesült Államokba kivándorolt Levi Straussnak a neve ma egyet jelent a legendás indigókék és szegecsekkel kivert népszerű nadrággal, az „amerikai álom" egyik szimbólumával.

Napjaink egyik legnépszerűbb ruhadarabja a „blue jeans", vagyis a farmernadrág, amelyet szinte mindenhez viselnek, és amelyből a nagy divatházak különlegesebbnél különlegesebb darabokat kínálnak aranyáron.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!