A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2

Hatmilliárd dollárnyi kártérítést fizet a Coca-Cola

Coca-Cola.
Fotó: Karen BLEIER / AFP
Vágólapra másolva!
A Coca-Cola Co. pénteken közölte, hogy 6 milliárd amerikai dollárnyi (2 190 milliárd forintnyi) adóhátralékot és kamatot fizet az Internal Revenue Service-nek, miközben fellebbez a szövetségi adóügyi bíróság jogerős döntése ellen egy 17 évre visszanyúló ügyben.
Vágólapra másolva!

A vállalat közölte, hogy folytatja a harcot, és úgy véli, hogy meg fogja nyerni a jogi vitát, amely az IRS szerint a vállalat 2007, 2008 és 2009 után keletkezett adóhátralékaiból és azok kamataiból származik. 

A vállalat várakozással tekint a lehetőség elé, hogy megkezdje a fellebbviteli eljárást, és ennek részeként megfizeti a megállapított kötelezettséget és kamatokat.

Albert Lauber amerikai adóügyi bíró pénteken kétmondatos döntést és végzést hozott, amellyel befejezte az ügy vizsgálatát. 

Az ügy 2015 decemberében került a bíróság elé, nem sokkal azután, hogy a vállalat közölte, értesítette az IRS-t, hogy 3,3 milliárd dollárral (1095300000 forint) több szövetségi adóval és kamatokkal tartozik az említett három évre vonatkozóan. 

Pénteki nyilatkozatában a Coca-Cola azzal vádolta az IRS-t, hogy megváltoztatta, hogyan engedi a vállalatnak a külföldi licenctulajdonosoktól és leányvállalatoktól származó több mint 9 milliárd dolláros (3 285 900 000 forint) nyereség alapján kiszámítani az adót.

Az IRS szóvivője pénteken nem válaszolt a megkeresésekre az üggyel kapcsolatban. 2015-ben a Coca-Cola az Értékpapír- és Tőzsdebizottsághoz benyújtott jelentésében azt mondta, hogy közel 

30 éve ugyanazt a módszert követi a külföldi leányvállalatoktól származó adóköteles amerikai jövedelmek kiszámításához.

A vállalat vezérigazgatójának hétfőn benyújtott negyedéves jelentésében, amely a befektetőknek szóló iránymutatást is tartalmazott, a azt mondta, hogy úgy véli, hogy 

az IRS és Lauber félreértelmezte és rosszul alkalmazta a vonatkozó előírásokat a vállalat külföldi licenctulajdonosai által szerzett jövedelem átcsoportosításakor. 

A tőzsdén jegyzett vállalat azt mondta, hogy az összeg egy részét vagy egészét, valamint a kamatokat is visszatérítik, ha a Coca-Cola megnyeri a fellebbezését. A cégnek 90 napja van a fellebbezéssel kapcsolatos dokumentumok benyújtására.

A múlt héten a vállalat a vártnál erősebb második negyedévről számolt be, amit a termékáremelések is elősegítettek - írta a NewsMax.

Botrányok az italgyártó vállalat körül

Aggasztó hírek érkeztek tavaly Horvátországból, amelyek szerint hat embert is kórházban ápoltak, miután mérgezéses tünetek jelentkeztek náluk a Coca-Cola által forgalmazott egyes termékek elfogyasztása után. A fejleményekre a vállalat magyarországi leányvállalata is reagált. 

Óriási volt a felháborodás a Magyarországon kapható Fanta gyümölcstartalma miatt is.

Tavasszal kirakták a Coca-Colát a világ egyik legnagyobb étteremláncából is: kizárólagos szerződést kötött a Subway szendvicsezőlánc a Pepsivel. Ennek értelmében a Coca-Cola cég termékei eltűnnek az éttermeikből. 2025 elejétől csak a konkurens üdítőitalait választhatják a vásárlók.

Júniusban Szultan Kamzajev, az orosz Állami Duma képviselője szorgalmazta, hogy töröljék az Oroszországot elhagyó cégek védjegyeit, majd 20 évre tiltsák bejegyeztetésüket. Ha meglépik, a Coca-Colának ez a szankció nagyon fog fájni.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!