A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Palackhoz rögzített kupak: mindenkit idegesít, és semmi köze a környezetvédelemhez

Vágólapra másolva!
Az Európai Unió, már 2018-ban bejelentette, hogy egy olyan rendelet fog életbe lépni. A rendelet kötelezi az italgyártó cégeket a palackhoz rögzített kupak gyártására. Vagyis arra a - nincs jobb szó - őrületre - hogy kupakokat ne lehessen se leszedni, se erőnek erejével letépni az üvegről. Mindezt azzal az első hallásra is nevetséges üzenettel, hogy ez így környezetbarát. Egészen pontosan azért, hogy kevesebb műanyag hulladék kerüljön a környezetbe. A rendelet végül idén júliusban lépett életbe, de a nagyobb italgyártó cégek már korábban elkezdték ezeknek a palackoknak a gyártását, mondván, ők környezettudatosan állítják elő a különböző termékeiket. Azonban ezzel csak a vásárlóikat verik át.
Vágólapra másolva!

Július óta minden italgyártó cégnek kötelezővé tették, hogy olyan palackozott üdítőket gyártsanak, amelyek tetején palackhoz rögzített kupak van. A rendelet azt is előírja, hogy minden palacknak (3 literes kiszerelésig) kupakkal kell rendelkeznie, amik felnyitás után is rajta maradnak. 

Palackhoz rögzített kupak
Palackhoz rögzített kupak: egyáltalán nem környezetbarát
Fotó: Pixabay

A rögzített megoldás lényege ugyanis éppen az, hogy a kupak és a palack egyben maradjon, együtt legyen összegyűjthető. 

A rendelet célja, hogy 2030-ra minden műanyagtermék könnyen újrahasznosíthatóvá váljon, ugyanis évente körülbelül 359 millió tonna műanyagot állítanak elő világszerte, amiből 4,8-12,7 millió tonna végül az óceánba kerül. 

Ráadásul az Európai Bizottság azt is megállapította, hogy az elhagyott, eldobott műanyagkupakok teszik ki a strandokon lévő szemét négy százalékát. 

A rendelet bevezetését számos nagy italgyártó cég határozottan ellenezte, köztük  

  • Danone 
  •  Nestlé
  •  PepsiCo 
  •  Coca-Cola 

Azzal érveltek, hogy a rögzített kupakok miatt nemcsak a termékek előállításának költségei fognak megnőni, hanem a műanyag szemét mennyisége is növekedni fog, mivel a rögzítéshez is azt használnak. 

Az UNESDA Soft Drinks, ami Európa italgyártó cégeit képviseli, egy kutatást végzett, amelyből az derült ki, hogy a rögzített kupakok évente 50 és 200 ezer tonna további műanyag felhasználást is eredményezhetik.

 - írja DailyMail.

Palackhoz rögzített kupak: Így verik át a cégek a vásárlóikat

Annak ellenére, hogy eleinte a Coca Cola is ellenezte a rendelet bevezetését, a Hulladékmentes Világ stratégiája részeként már jóval a rendelet előtt palackhoz rögzített kupakkal látta el üdítőitalait. 

A nagyobb cégek csak a határidőt betartva tették ugyanezt. Emiatt a legtöbb vásárlót sikerült megtéveszteniük azzal, hogy az üdítők előállítása teljesen környezetbarát. Termékeikre pedig az újrahasznosítható matricát ragasztják, ami szintén átverés.

Mivel a „100%-ban újrahasznosított” állítások nem vonatkoznak a palack minden részére, hiszen a kupakok és a címkék szinte sosem újrahasznosított anyagból készülnek. 

Ahogy a cégek, úgy a vásárlók is felháborodtak az EU döntésén, ugyanis a rögzített kupakok megnehezítik, hogy kényelmesen lehessen inni az üdítőket, mivel azok gyakran nem hajlanak hátra teljesen, így perceket kell azzal tölteniük a vásárlóknak, hogy helyükre igazítsák. 

palack, kupak, illusztráció,
A kép illusztráció!
Fotó: Shutterstock/FotoDax 

Sőt, ugyanez igaz a kupakok visszatekerésére is, a műanyag illesztés miatt, ha visszazárnánk az üdítős üvegeke, akkor azok legtöbbször nem illeszkednek a palack szájához, így ezzel is csak bonyolultabb lesz az üdítők lezárása. 

Emellett pedig vannak olyan vásárlók is, akik egyszerűen csak letépik a rögzített kupakot, majd azt a szemetesbe dobják. Már, ha tudják: elégerősek,vagy legalábbis ügyesek. A legtöbb embernek azonban a bosszankodás marad, miután az italnak, amit isznak, legyen az víz, vagy cukros üdítő (nyilván utóbbi sokkal rosszabb) a jelentős része a nyakukban landol.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!