Eladó az amerikai hadsereg egyik partraszálló hajója

Vágólapra másolva!
Különös hirdetés tűnt fel a napokban a Facebook Marketplace nevű értékesítési platformján: egy felhasználó eladásra kínál egy leszerelt amerikai partraszálló hajót. A jármű sokak számára elsősorban a háborús filmekből lehet ismerős.
Vágólapra másolva!

Hétköznapinak semmiképp sem nevezhető eladó jármű bukkant fel az egyik közösségi oldal értékesítési felületén: egy, a szolgálatból már korábban kivezetett partraszálló járművet kínálnak eladásra teljes felszereltséggel, imponáló paraméterekkel.

partraszálló hajó
Nemrég hirdették meg egy online felületen a képen látható partraszálló hajót 425 ezer dollárért
Fotó: Facebook / Marketplace hirdetés / Facebook / Marketplace hirdetés

A leírás szerint a hajó 36 méter hosszú, középen, legszélesebb pontján 11 méteres. Három főmotor hajtja, amelyekhez három generátor csatlakozik. 

Fedélzeti teherbíró kapacitása 175 tonna, ami nem csak egy hétvégi bevásárlás vízi úton való hazaszállításához elég, hanem autók, sőt, akár munkagépek vízi fuvarozásához is, mintha a hajó kompként működne – feltéve persze, hogy szélességükkel felférnek a rámpára.

A jármű 2016-ban esett át egy általános felújításon, így bár használt, de jó állapotban van.

Egyedül a fogyasztása hagy kívánnivalót maga után, hiszen egy órás üzemeltetés alatt közel 100 liter üzemanyagot használ el. Igaz, a hajó méreteit és teherbírását tekintve ez nem feltétlenül sok.

Ennyi előnye mellett ára is igen kedvező: 425 ezer dollárért, azaz nagyjából 155 millió forintért megvásárolható.

A Jalopnik emellett még egy szempontra felhívja a figyelmet. A hajó ugyanis alkalmas arra, hogy ha szerény körülmények között is, de lakni lehessen rajta. Parancsnoki fülkéje ugyan kicsiny, de egy kis asztal elfér benne, rajta egy mikrohullámú sütővel. Ha van üzemanyag a motorokhoz, legfeljebb bürokratikus akadálya lehet annak, hogy mint teszik azt mások jachtokon, úgy a partraszálló hajóval új tulajdonosa a hullámokon hajózva éljen rövidebb-hosszabb ideig.

A vevőnek azonban érdemes felkészülnie arra, hogy a szerzeményt haza is kell vinnie. Az jelenleg ugyanis az Egyesült Államok nyugati partján, San Francisco egyik öblében vesztegel. Amennyiben tehát a döntés megszületik a vásárlásról, érdemes a hazautat lehetőleg vízre tervezni. Így az új tulajdonos saját partraszállóján hajózhat be otthonába - a szomszédok megrökönyödésére és esetleges irigységére.

A katonai erők által használt partraszálló hajók természetesen sokat változnak az évtizedek alatt. A járműtípus kulcsfontosságú szerepet játszott a világ számos modern hadműveletében, így például a második nyugat-európai frontot megnyitó, 1944. június 6-án a szövetségesek által a náci Németország ellen végrehajtott normandiai partraszállásban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!