Vágólapra másolva!
Tovább csökken az üzemanyagok ára itthon. Keddtől a lélektani határ alá eshet a benzin és a gázolaj literenkénti átlagára.
Vágólapra másolva!

Új hét, újabb üzemanyagár-csökkentés – derült ki a Holtankoljak.hu üzemanyagár-figyelő blog beszámolójából.

Továbbra is csökkenő tendenciát mutat a hazai üzemanyagár. A múlt heti jelentős (összességében 15 forint körüli) csökkenések után keddtől a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is esik.

Előbbi beszerzési ára bruttó 4 forinttal csökken, míg utóbbié bruttó 2 forinttal.

A változás mértékének érvényesítése kedden érvényesülhet a benzinkutakon. Mindenesetre mostanra a benzin átlagára 600 forint alá csökkent és a gázolajé is súrolja ezt a lélektani határt:

  • 95-ös benzin – 599 Ft/liter,
  • gázolaj – 603 Ft/liter.

Fontos hangsúlyozni, hogy átlagárakról van szó, amelyektől a kiskereskedelmi árak néhány forinttal eltérhetnek - teszi hozzá a Világgazdaság. Amennyiben a 4, illetve 2 forintos nagykereskedelmi árelőnyt a benzinkutasok átadják az autósoknak, akkor itthon a benzin literjét 595 forint alá is árazhatják, a dízelt pedig 598 forint környékére.

Tankolás, üzemanyagár
Keddtől tovább csökkennek az üzemanyagárak Magyarországon 
Fotó: Shutterstock/Lena_karpi

Augusztus elején számoltunk be arról, hogy a kormány fellépésének köszönhetően Magyarországon a benzin átlagára július hónapban már alacsonyabb volt a szomszédos országok átlagáránál - állapította meg akkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

Az árcsökkentést a kormány figyelmeztetése előzte meg, és a piaci folyamatok is kedvezően alakultak. 

A kormány júliusban világossá tette, hogy miután a magyarországi átlagárak meghaladják mind a régiós, mind a szomszédos országok szintjét, ezért árcsökkentést vár el a kereskedőktől. Ellenkező esetben be fog avatkozni a piacon.

Mint ismeretes, a magyar kormány még tavasszal jelentette be, hogy lenyomja a háborús üzemanyagárakat. A kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) áprilisban megállapodást kötött annak érdekében, hogy a hazai üzemanyagárak a régiós átlagárnál ne legyenek magasabbak.

A kormány elvárása továbbra is az, hogy a magyar családok nem fizethetnek többet a benzinért vagy a gázolajért, mint a környező országok lakosai, mert ez igazságtalan helyzetet eredményez.  

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!