Vágólapra másolva!
Mesterséges intelligencia, pszichológia, hadiipar és gazdaság. Ilyen és ehhez hasonló, a fiatalokat foglalkoztató fontos témákról szól az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Mészáros Alapítvány Konferencia. Az augusztus 28-tól 31-ig tartó esemény helyszíne ismét Balatonalmádi, ahol mintegy 170, az alapítvány ösztöndíjában részesülő, felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező hallgató vesz részt.
Vágólapra másolva!

A Mészáros Alapítványt 8 évvel ezelőtt, a köztudottan filantróp üzletember, Mészáros Lőrinc hozta létre azzal a céllal, hogy a Vál-völgye hat településén élő, a felsőoktatásban tanulmányokat folytató diákokat ösztöndíjban részesítse. Az alapítvány működése óta eddig mintegy 900 millió forint ösztöndíjjal támogatták a környéken élő hallgatókat. A pályázat útján elnyerhető támogatás egyik feltétele, hogy a fiatalok évente egy alkalommal részt vesznek a Mészáros Alapítvány által szervezett komplex programon. A többnapos konferencia főbb tematikáit idén a mesterséges intelligencia térhódítása, a kriptovaluta fejlődése, a hiteles média megismerése, valamint az űrkutatás vívmányai adják.

A konferencián köszöntőt mondott dr. Várkonyi Andrea, a Mészáros Alapítvány új kuratóriumi elnöke, és Mészáros Lőrinc alapító.

Mészáros Lőrinc, az alapítvány alapítója köszöntőt mond a nyolcadik alkalommal megrendezett Mészáros Alapítvány Konferencián
Mészáros Lőrinc, az alapítvány alapítója köszöntőt mond a nyolcadik alkalommal megrendezett Mészáros Alapítvány Konferencián
Fotó: Kondella Misi Photography / Mészáros Csoport

Köszöntőjében Mészáros Lőrinc elmondta: „A 2023/24-es tanévben 183 tanuló kapott ösztöndíjat, összesen 203.275.000 forint értékben, az alapítvány megalakulása óta pedig összesen 870.425.000 forintnyi támogatást adtunk. Tavaly bevezettük a sávos alapú ösztöndíjat, ami azt jelenti, hogy az előző tanévben elért eredményeik alapján kapják a tanulók a hozzájárulást. Eddig a 4,5-ös átlag felett teljesített fiatalok 150.000 forintot, a 4 és 4,5-ös átlag között teljesítettek 125.000 Ft-ot, és 4-es átlagig 100.000 forintot kaptak a hallgatók.

 Az idei tanévtől javaslom a kuratóriumnak, hogy 4,5-ös átlag felett immáron 175.000 forintra, a 4 és 4,5-ös átlag között 150.000 forintra, 4-es átlagig pedig 125.000 forintra emeljék az ösztöndíjak összegét.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy a gazdasági válság okozta kihívások ellenére mi nem meghátrálunk, hanem megyünk tovább és próbáljuk még jobban támogatni a diákokat”.

Dr. Várkonyi Andrea kiemelte, megtiszteltetés számára, hogy idén kuratóriumi elnökként köszönheti a résztvevőket, valamint azt is hozzá tette, kizárólag olyan feladatot vállal el, amivel valamilyen formában tud azonosulni.

Dr. Várkonyi Andrea, a Mészáros Alapítvány új kuratóriumi elnöke a VIII. Mészáros Alapítvány Konferencián
Dr. Várkonyi Andrea, a Mészáros Alapítvány új kuratóriumi elnöke a VIII. Mészáros Alapítvány Konferencián
Fotó: Kondella Misi Photography / Mészáros Csoport

„A kötődésem ahhoz, hogy diákokat támogatunk, elég sokrétű. Én magam is tanítottam a szegedi egyetemen, szinte az egész életemet végig tanultam, három diplomát szereztem. Ezalatt az idő alatt megtapasztaltam, hogy a legnagyobb szabadságot az adja, ha tanul az ember. 

A biztonságos jövő megteremtése talán az egyik legfontosabb feladatunk.

Az AI etikai kérdései, az adatvédelem és a technológiai fejlődés által generált társadalmi változások mind olyan kihívások, amelyeket csak együtt, felelősségteljesen és körültekintően tudunk megoldani. Rátok vár majd az a feladat, hogy mint a jövő vezetői, kulcsszerepet vállaljatok majd abban, hogy ezekre a kérdésekre megfelelő válaszokat találjunk.”

Résztvevők a nyolcadik alkalommal megrendezett Mészáros Alapítvány Konferencián
Résztvevők a nyolcadik alkalommal megrendezett Mészáros Alapítvány Konferencián
Fotó: Mészáros Csoport

Dr. Constantinovics Milán, a Mathias Corvinus Collegium szakmai főigazgató-helyettese tartja a nyitóelőadást, majd a vitaindító előadásokra és kerekasztal-beszélgetésekre neves közéleti személyek részvételével kerül sor. Csak pár nevet kiemelve, előad Dr. Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Kutnyánszky Zsolt, védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkár, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő, Dr. Hevesi Krisztina egészségfejlesztő szakpszichológus, Tótka Sándor olimpiai, kétszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, valamint ifjúsági olimpiai bajnok magyar kajakozó és Litkei Máté, a Mathias Corvinus Collegium kommunikációs igazgatója.

A hallgatóknak idén is videós prezentációt kellett készíteniük szakterületük egy szabadon választott témaköréből, a legkiválóbb előadást készített kilenc hallgató pedig előadást is tart a konferencián.

A Mészáros Alapítvány célja, hogy az anyagi támogatáson túl kapcsolatépítési lehetőséget biztosítson a fiatalok számára, ezáltal érdemi segítséget nyújtson a pályakezdőknek.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!