A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNSalim Omar Gergely
15:58TekvondoOmar Salim-Vito Dell'Aquila
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl

Nagyon rossz hírt kaptak a Zara és a H&M vásárlói

Vágólapra másolva!
Késés várható a legújabb kollekciókat tartalmazó szállítmányok Európába érkezésében, ezért a H&M, a Zara és az Uniqlo kínálatában is csúszással lesznek elérhetők a friss áruk. A késének a vörös-tengeri válság mellett a Bangladesben kialakult belpolitikai válság lehet a másik oka.
Vágólapra másolva!

A vörös-tengeri krízis mellett most a bangladesi válság miatt is késhetnek az Európába tartó ruhaipari szállítmányok. A világ egyik legjelentősebb textiliparával rendelkező országában a múlt hónapban törtek ki tömeges tiltakozások egy kvótaszabályozás miatt, amely a kormányzati állások 30 százalékát a háborús veteránok rokonai számára tartotta volna fenn. Eközben a több mint 170 milliós országban csaknem 32 millió fiatalnak nincs munkája vagy szakképzettsége sem, amely több esély adna megélhetésre. 

A júliusi tömegtüntetések idején mintegy 150-en meghaltak, ezrek sérültek meg, és mintegy tízezer embert tartóztattak le.

 

Dakka, 2024. augusztus 6. A lemondott miniszterelnök megrongált dakkai házának kerítése előtt emberek 2024. augusztus 6-án, miután az előző nap Indiába távozott a volt bangladesi kormányfő. Augusztus 6-án az államfő a kormányellenes tüntetők követelésének megfelelően feloszlatta a parlamentet. MTI/AP/Radzsib Dar
A lemondott miniszterelnök megrongált dakkai házának kerítése előtt emberek 2024. augusztus 6-án, miután az előző nap Indiába távozott a volt bangladesi kormányfő
Fotó: MTI/AP/Radzsib Dar / MTI/AP/Radzsib Dar

A kormányellenes tüntetések egy időre szüneteltek, miután a kvóták nagy részét a legfelsőbb bíróság eltörölte, de az utóbbi napokban újrakezdődtek. 

Közben a tüntetések kapcsán meghalt áldozatok száma elérte a 300 főt.

Mohamed Sahabuddin Csuppu bangladesi elnök a tüntetők követelésének megfelelően augusztus 6-án feloszlatta a parlamentet, egy nappal azután, hogy Vazed Haszina miniszterelnök lemondott, és Indiába távozott. Az országban ideiglenes kormány alakul, a tüntetők a 84 éves Mohammad Junusz Nobel-békedíjas közgazdászt szeretnék annak élén látni, és a friss információk szerint Junusz vállalta a feladatot.

A belpolitikai krízis nyomot hagy a gazdaságban is, legalábbis erre készülnek a nagy fast fashion üzletek közül azok, melyek Bangladesből szerzik be árujukat. Az ázsiai ország tavaly Kínát és az Európai Uniót követően a harmadik legnagyobb ruházati exportáló volt a Kereskedelmi Világszervezet adatai szerint – emlékeztet arra a Reuters. A hírügynökség friss értesülései szerint a ruhagyárak egy részét bezárták a tiltakozáshullám alatt, és egyelőre bizonytalan, mikor és milyen feltételek mentén folytatódhat azokban a termelés.

A H&M-nél, a Zaránál, illetve az Uniqlo-nál is arra számítanak, hogy a legutóbbi kollekcióik jelentős késéssel érkeznek csak meg Európába. A bangladesi helyzet körüli kérdőjelek miatt egyelőre nem lehet megbecsülni, mekkora késésre kell számítani a vállalatoknak, és így vásárlóiknak sem. Áruhiányról egyelőre nincs szó, de egy elhúzódó krízis miatt előfordulhat, hogy egyes árucikkekből vagy termékcsoportból nem a megszokott kínálattal találkoznak a vásárlók ősszel a boltokban és webáruházakban.

H&M, handm, illusztráció
A H&M egyik üzletének homlokzata Stockholmban: áruhiányra nem, de új kollekcióinak késésére számít a vállalat a bangladesi belpolitikai válság miatt
Fotó: Unsplash / David Thunander / Unsplash / David Thunander

A H&M a mintegy 10 ezer bangladesi ruhagyárból szerzi be árui többségét. A Retail Gazette által idézett nyilatkozatuk szerint a cég 

aggodalommal figyeli az országban zajló fejleményeket.

A ruházati láncnak már korábban át kellett ütemeznie tavaszi-nyári kampányát, akkor még a vörös-tengeri konfliktus okozta késések miatt. Most arra kéri a beszállítóit, hogy az eredetileg tervezettnél korábban indítsák újra a már szállításra váró árukat, hogy minimalizálják a krízis hatásait az ellátásukra.

A Zara egyik fő beszállítói forrásországa szintén Banglades, míg az Uniqlo tulajdonosa, a Fast Retailing, azt közölte, hogy 29 ruhagyárral állnak ott szerződésben termékgyártásra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!