A világ egyik legjobban fizetett munkája volt Darth Vader hangjának lenni

Vágólapra másolva!
Nagyjából annyi ideig tartott az 1977-es Csillagok háborúja című filmhez rögzíteni Darth Vader szövegét, mint amilyen hosszú maga az alkotás. A filmtörténet egyik legismertebb gonoszának hangját kölcsönző színész korábban azt is elárulta, mennyi pénz kapott a munkáért.
Vágólapra másolva!

Alighanem minden idők egyik legjobban fizető munkáját végezte el James Earl Jones színész akkor, amikor hangjával rögzítették Darth Vader karakterének szövegeit az 1977-es első Star Wars-filmhez. A nemrég 93 éves korában meghalt Jones egy 1995-ös interjúban beszélt először arról, hogy szövegeit nagyjából két és fél óra alatt rögzítették, ami alig hosszabb idő, mint a Csillagok háborúja játékideje.

Később, 2009-ben, az Amerikai Filmintézetnek nyilatkozott arról, milyen volt hangot kölcsönözni Darth Vader karakterének, és akkor azt is elmondta: szerencsésnek érzi magát, hogy megkapta a megbízást, amivel akkor 7.000 dollárt keresett.

Tudtam, hogy ez jó pénz, és jó móka volt, hogy a hangommal válhattam részévé a filmnek

– idézi fel akkori nyilatkozatát a CNBC.

A 7.000 dolláros gázsi ma az inflációs hatások alapján 36.000 dollárnak, nagyjából 13 millió forintnak felel meg. 

Ezt a fizetséget tehát James Earl Jones egy nagyjából 2,5 órás munkáért kapta, ami 5,2 millió forintos óradíjat jelent – ezt aligha lehet kevésnek nevezni.

James Earl Jones, 2017
James Earl Jones egy 2017-es felvételen: a nemrég 93 éves korában meghalt színész hangján szólalt meg Darth Vader a Csillagok háborújában
Fotó: Getty Images

A színész, bár szerencsésnek érezte magát a munka miatt, nem akart túlzottan előtérbe kerülni Darth Vader karaktere kapcsán. Mint ismert, a messzi-messzi galaxis legendás Sötét Lovagjának kosztümjébe David Prowse bújt: a 2020-ban meghalt angol színész mozgásával, gesztusaival emlékezetes módon keltette életre a karaktert. James Earl Jones pedig ragaszkodott hozzá, hogy Darth Vader megformálójaként a stáblistán csak Prowse neve szerepeljen, az övé nem.

Később még további hat Star Wars-mozifilmben kölcsönözte hangját Vadernek, más filmekben, illetve televíziós produkciókban pedig szerepelt is. S bár ezek a munkák minden bizonnyal pályájának legfontosabb állomásai közé tartoznak, az Entertainment Tonight-nak korábban nyilatkozva elmondta, hogy elsősorban színpadi alakításaira büszke. Ezek közül azonban keveset rögzítettek kamerával, így az általa legkedvesebbnek tartott alakításai nem maradtak fenn az utókornak. "Legfeljebb azoknak az embereknek az emlékezetében élnek, akik látták azokat. Nagyon meg voltam velük elégedve" – nyilatkozta korábban James Earl Jones.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!