Nagy bejelentést tett a Kifli.hu a betétdíjas flakonokról

Vágólapra másolva!
Július 1-jétől néhány kivétellel már nem forgalmazhatóak italok visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban. A betétdíjas termékek körébe tartozó 0,1-3 literes italcsomagolások – műanyag és üvegpalackok, fém italos dobozok – az erre a célra felállított visszaváltó automatákban válthatók vissza. Ezeken a helyeken azonban a tapasztalatok szerint gyakori a sorban állás, ezért a Kifli.hu online szupermarket úgy döntött: mostantól futáraiknál is visszaválthatók az italcsomagolások.
Vágólapra másolva!

Bár a törvény nem írja elő az online kereskedelem részére a kötelező visszaváltást, a Kiflinél kötelességüknek érzik, hogy a visszaváltásban segítsenek vevőiknek, és ezekkel a palackokkal vagy dobozokkal ne kelljen elmenniük az automatákhoz - derül ki a cég honlapján közzétett közleményből.

A visszaváltási szándékot elég, ha a megrendelő az ajtóban jelzi a futárnak.

Mivel ez komoly logisztikai kihívást jelent számukra, arra kérnek mindenkit, hogy a visszaküldésnél az alábbiakra ügyeljenek:

- Kötelező visszaváltási díjas terméket (nem összepréselve) az erre rendszeresített, ragasztószalaggal lezárható zsákban lehet visszaküldeni, amit a futáraik kezelnek.
- A futárautóikban nagyon szűkös a rendelkezésre álló hely, ezért szállítási címenként 1 zsák visszaszállítását tudják vállalni, maximum 10 darab műanyag- vagy fémdobozzal.
- A zsákba kérik, hogy csak annyi palackot tegyenek, amennyi sérülés, horpadás és összenyomás nélkül belefér (max 10 db).  

- Végül cseppmentesen kösék be a zacskót (pl. tegyenek rá csomót) és úgy adják át a futárnak. Kérik továbbá, hogy a zacskóba csak ép vonalkóddal és MOHU logóval ellátott, sérülésmentes, nem összenyomott palackokat, dobozokat tegyenek. A futár csak ezekért fogja tudni jóváírni a krediteket, miután a MOHU a futárcégnek is csak ezeket a tételeket fogja megtéríteni, a sérülteket nem. A palackokat tehát visszautasítják, ha a gép nem tudja leolvasni a logót és a vonalkódot.

Kifli.hu
Fotó: Kallus György/Világgazdaság

A visszaküldést követően a futár kreditben jóváírja a visszaküldött palackok és dobozok ellenértékét 

(amely rá van írva a csomagolásra a vonalkód mellett: 50 Ft), amelyet a következő vásárlásnál lehet levásárolni. Amennyiben mégis a pénz visszautalását kéri valaki, telefonon fel kell vennie a kapcsolatot az ügyfélszolgálatukkal.

Mint ismeretes, július 1-jétől néhány kivétellel már nem forgalmazhatók italok visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban. A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerérért felelős Mohu Zrt. beterítette az országot visszaváltó automatával. A vásárlóknak ügyelniük kell arra, hogy visszaváltási díjat csak olyan ital megvásárlásakor kötelesek fizetni, amelynek a csomagolásán feltüntette a gyártó a visszaváltás lehetőségét, ennek módja, megjelenése egységes lesz minden palackon. A vásárló csak ezeket a palackokat viheti vissza az üzletbe visszaváltási díjért cserébe. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!