Ezeket semmiképpen ne dobja a szemétbe, nagy baj lehet belőle!

Vágólapra másolva!
Minden háztartásban előfordulnak tönkrement fénycsövek és kiégett LED-égők, de azokat nem szabad a szemétbe dobni, mert a környezetre is ártalmas anyagok vannak bennük. Ezeket a veszélyes hulladéknak számító fényforrásokat a legtöbb barkácsáruházban le lehet adni.
Vágólapra másolva!

Csaknem húsz éve törvény rendelkezik az elektromos és elektronikus hulladékok begyűjtéséről és feldolgozásáról. Nagy János, a Magyar Világítástechnikai Társaság elnöke az InfoRádióban ezzel kapcsolatban elmondta:

 a fényforrások is a veszélyes hulladékok körébe tartoznak. 

Elsősorban a fénycsövek és a kompakt fénycsövek, mivel ezek higanyt tartalmaznak, de a LED-ek is ebbe a kategóriába sorolhatók. 

Ezért nagyon fontos, hogy a tönkrement fényforrásokat, illetve lámpatesteket a megfelelő gyűjtőhelyekre kell vinni, ezekből 14 ezer van országszerte (összesen 40 ezer kihelyezett gyűjtőedény) barkácsboltokban és nagyobb áruházakban.

"A fénycsövekből évente három kilogramm higanyt sikerül kivonni. Ha a fényforrásokat nem gyűjtenék be, hanem kidobnák, ez mind a környezetünkbe kerülne, pedig tudjuk, hogy a higany veszélyes vegyi anyag" – magyarázta a szakértő.

A lampahulladek.hu honlapon minden információ megtalálható a gyűjtőpontokról, telefonszám is van arra az esetre, ha nagyobb mennyiségű tönkrement fényforrást, lámpatestet adna le valaki, akkor azt a helyszínre való kiszállással átvegyék.

szemét, szemetes, patkány
Fotó: Shutterstock

Ha veszélyes hulladékkal szennyezzük a környezetet, azért akár még börtönbüntetés is járhat. A közelmúltban a hulladékgazdálkodás rendjének veszélyes hulladékra elkövetett megsértése miatt kellett felelnie annak a férfinak és női társának, akik a fáradt olajat egy Mocsa melletti vízelvezető árokba öntötték.

A férfi és a nő autóval 2021. augusztusában autóval elmentek Mocsa külterületére. Ezután 3 darab 4 literes műanyag kannában tárolt, összesen 12 liter fáradt olajat öntöttek a földterület határában lévő vízelvezető árokba, amit a magukkal vitt cementporral lefedtek. A terület tulajdonosa tetten érte a párost, akik az üres olajas flakonokat hátrahagyták, majd kocsival elhajtottak.

A használt olaj veszélyes hulladéknak számít, ami károsítja a talajt és annak összetevőit.

Az ügyben eljáró ügyészség a vádiratban a büntetlen, a bűncselekmény elkövetését beismerő párral szemben felfüggesztett börtön kiszabását javasolta.

Szintén a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat azzal a férfival és a két fiával szemben, akik 2022 június közepén 120 ezer forintért vállalták, hogy elviszik a hulladékot egy bogácsi családi házból. Ruhák, bútorok, papír, műanyag, háztartási kellékek és lombhulladékok kerültek az utánfutójukra. Többször fordultak, és az első körben 650 kilogrammnyi hulladékot több halomba rakva pakoltak le Bogács külterületén. Visszatértek, ismét megpakolták az utánfutót 150 kilogrammnyi szemetéttel, amit Mezőkövesdre vittek egy víztározóhoz és szőlőültetvények mellé. Aztán még egyszer fordultak, és a maradék 2 köbméter hulladékot Bogács egyik utcájában lévő árokba borították, amit még aznap felgyújtott valaki.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!