Ezt a fontos dolgot kevesen tudják a műanyag palackok visszaváltásáról

Vágólapra másolva!
Gyakran a vevők és az eladók sincsenek teljesen tisztában az üzletekben azzal, hogy a műanyag palackért kapott kupont nem kell kötelezően levásárolni, ugyanis az a visszaváltás után azonnal készpénzre váltható.
Vágólapra másolva!

Talán kevesen tudják, de a műanyag palackok visszaváltásakor, miután megkaptuk a vásárláskor kifizetett betétdíj után járó kupont, azt azonnal készpénzre lehet váltani, mert a jogszabály lehetőséget biztosít erre.

A Promotions.hu felhívja a figyelmet arra: sokakat bosszant, hogy egyes üzletláncok csak a saját kuponjaikat fogadják el, méghozzá ugyanabban a boltban kell levásárolni, 6 hónapon belül. Ugyanakkor a visszaváltásra vonatkozó szabály alapján egyértelmű, hogy ha nem akar, nem kell a kuponokkal, applikációval bajlódnia senkinek.

A kupon készpénzre váltása nem ajánlás, hanem szabály. 

Akkor is, ha a vásárlók és bizonyos helyeken a pénztáros nincs minden esetben tisztában vele. Mindenesetre, az utalványok beváltásával kapcsolatban szükség van még edukációra arról, hogy azok nem csak levásárolhatók, de a fogyasztó választása szerint készpénzre is válthatók a kibocsátó üzlet kasszájánál. 

A készpénzre váltott kupon több szempontból is előnyös, egyrészt a pénzt bárhol elkölthetjük, másrészt nem kell szembesülnünk azzal, hogy lejár a kupon vagy nem váltja be az üzletlánc. 

LB_20240813_REpont_0031
Július elsejétől elindult az italcsomagolások kötelező visszaváltási rendszere 
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo / Ladóczki Balázs - Origo

Ahogy az Origo megírta, július 1. után némi kivétellel már nem forgalmazhatók italok visszaváltásra nem alkalmas csomagolásban. A hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerérért felelős Mohu Zrt. erre a dátumra már beterítette az országot visszaváltó automatákkal, és azóta még tovább növeli a kézi visszaváltó pontok számát az eredményes működés érdekében.

Azokban a boltokban, amelyekben nem fér el egy automata, kézi visszaváltásra van lehetőség. Ezek jellemzően a kisebb boltok, üzlethelyiségek. A kézi visszaváltó pontok - a rendszer elindulásakor regisztrált - ezer körüli darabszámát a társaság szeretné még jelentősen, a tervek szerint a négyszeresére bővíteni, amihez a kisebb boltok önkéntes csatlakozására van szükség. 

Azzal pedig nemzetközi szinten is egyedülálló fejlesztést vezetett be a Mohu a hazai italcsomagolás-visszaváltási rendszerben, hogy 

május végén elindult és letölthetővé vált a visszaváltási díj azonnali banki átutalását lehetővé tevő REpont applikáció

Felfutása után összességében napi több millió italospalackot kezelnek majd a kötelező betétdíjas visszaváltási rendszer automatái, kézi visszaváltó pontjai. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!