Kiderült, mennyi készpénzt használnak az országban

Vágólapra másolva!
Több mint 8 ezer milliárd forint értékben van forgalomban készpénz Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint.
Vágólapra másolva!

Közzétette 2024 szeptemberére vonatkozóan a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hó végi előzetes adataiból előálló statisztikai mérlegét. Az MNB adatait tartalmazó idősorok minden időszakra vonatkozóan kétszer frissülnek: az előzetes adatokat tartalmazó idősorok a – publikációs naptárban megjelölt időpontoknak megfelelően, jellemzően – a tárgyhónapot követő hónap közepén teszik közzé, majd az adatok aktualizálása a hitelintézetek összevont mérlegének publikálásával egyidőben is megtörténik.

forint, bankjegy, pénztárca, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Kamil Zajaczkowski / Shutterstock/Copyright (c) 2022

Ezekből az adatsorokból számos érdekes megállapításokra juthatnak az elemzők, összevetve a friss adatokat korábbi időszakra vonatkozó mutatókkal. 

Az MNB a rendszeresen kiadott adatközléseit böngészve tudható meg az is, hogy mennyi készpénzt használunk  aktuálisan Magyarországon. 

Ez legalább három, egymástól nem független szempontból érdekes adat lehet:

  • Az egyik, hogy mind a lakosság, mind a gazdaság szereplőinek körében terjednek az elektronikus fizetési megoldások, sőt, a qvik indulásával egy új, magyar fejlesztésű fizetési rendszer is megjelent ezek sorában. Az elektronikus fizetési megoldások terjedésének az egyik alapértelmezett hatása, hogy a gazdaságban kevesebb készpénzre van szükség.
  • Ugyanakkor ez utóbbi hatással szemben megjelenik a gazdasági növekedés. Többek között ez eredményezheti azt, hogy több bankjegyre és érmére van szükség a hétköznapi tranzakciók során, egyszerűen azért, mert ezek a folyamatok nagyobb összegeket mozgatnak meg. Ráadásul az elektronikus fizetési rendszerek elterjedése nem homogén, vagyis a lakosság sem egységesen használja azt minden szegmensben. Például sokan inkább egy bolti bevásárlásnál szívesebben veszik elő a bankkártyát, de egy étteremben inkább készpénzzel fizetnek, már csak azért is, hogy könnyebben tudjanak borravalót adni.
  • A harmadik kérdés ismét inkább a készpénzhasználat csökkenése irányába mutat. A készpénzhasználatnak ugyanis komoly költségei vannak. Pontos kimutatást az MNB nem közöl a bankjegy- és érmegyártás költségeiről, de az biztosra vehető, hogy a készpénzforgalom biztosítása minden évben súlyos milliárdokba kerül. Természetesen az elektronikus fizetésnek is vannak költségei, ám összességében olcsóbb az országnak, ha inkább elektronikusan, és nem készpénzzel fizetünk.

Ezek mellett persze más szempontokat is lehet találni a készpénzes / elektronikus fizetés viszonyának értékeléséhez, melyek befolyásolják a forgalomban lévő készpénz mennyiségét.

Ez utóbbi az MNB frissen közzétett adatai szerint 17,5 milliárd forinttal haladta meg az előző havi értéket.

Így szeptember hónapban a forgalomban lévő készpénz átlagállománya 8.652,4 milliárd forint volt.

A korábbi adatsorok alapján látni, hogy a forgalomban lévő készpénzállomány nagysága – ha nem is egyenletes, de – növekvő tendenciát mutat. Ez arra utal, hogy az elektronikus fizetési módok erősödésével párhuzamosan van igény a készpénzhasználatra jelenleg a lakosság és a gazdaság szereplői részéről is igény van.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!