Nevetséges okból rúgott ki a Facebook többtucatnyi dolgozót

Vágólapra másolva!
A többek között a Facebook anyavállalataként működő Meta tucatnyi dolgozóját rúgta ki azért az Egyesült Államokban, mert azok élelmiszerre kapott utalványaikból háztartási cikkeket vásároltak. A cég egyelőre hallgat döntéséről.
Vágólapra másolva!

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp anyavállalata több mint 20 dolgozójától vált meg a közelmúltban azért, mert a munkavállalók a cég által munkahelyi étkezésre biztosított keretből otthonra vásároltak háztartási cikkeket illetve borokat. A Financial Times és a Quartz beszámolói szerint a dolgozók régóta ügyeskedtek az étkezési keretükkel, vagyis megszegték a cég belső szabályzatát. Más dolgozók, akikről bebizonyosodott, hogy csak néhány alkalommal tették azt, munkahelyi megrovásban részesültek.

Az érintett dolgozók 20 dolláros kerettel rendelkeztek a reggelihez, és 25-25 dollár értékűvel az ebédhez és a vacsorához, ezeket a Meta biztosította nekik azért, hogy kényelmesen tudjanak étkezni munkahelyükön, a Meta főhadiszállásán. A vállalat más telephelyein is működtet hasonló dolgozó támogatói rendszert. A munkavállalók a keret terhére rendelhetnek kiszállítást az Uber Eats illetve a Grubhub szolgáltatásán keresztül.

A Meta az elküldött dolgozóktól azért vált meg, mert azok élelmiszer helyett fogkrémet, mosószert, illetve gyakran borokat rendeltek otthonaikba.

A rendszert úgy játszották ki, hogy keretüket összevonták, és abból bonyolították bevásárlásaikat, illetve az ételt nem irodájukba, hanem otthonukba rendelték.

Meta, Facebook, illusztráció
Dolgozókat rúgott ki a Meta azért, mert munkahelyi étkezésre kapott keretükkel éltek vissza, és abból mást vásároltak
Fotó: NurPhoto via AFP/Nikos Pekiaridis

Egy névtelenül nyilatkozó volt dolgozó elárulta, hogy a keretből fogkrémet és teát vásárolt. Éves jövedelme egyébként 400 ezer dollár volt.

Az egyelőre nem tisztázott, mi vezetett a dolgozók lebukásához. A Quartz megkereste a vállalatot, de onnan egyelőre nem érkezett reakció. Ahogy nem válaszoltak a Financial Times megkeresésére sem. Helyette a pénzügyi lapnak arról küldtek vállalati közleményt, hogy belső átszervezésbe kezdtek, ami egyes részlegeiken dolgozók elbocsátását eredményezheti. Egyes munkavállalókat illetve munkacsoportokat pedig fizikailag helyeznek át más munkavégzési helyszínre.

A Meta egyébként jelenleg már leépítéseket hajt végre, a Quartz értesülése szerint a WhatsApp üzenetküldő alkalmazás csapatából, illetve az Instagramtól küldenek el dolgozókat.

A Metát a közelmúltban egyébként több elmarasztalás is érte. Ahogy megírtuk, júliusban azért vállalata peren kívül gigantikus kártérítési összeg megfizetését Texas államban, mert felhatalmazás nélkül használt arcfelismerést a felhasználók képein. Augusztusban pedig az derült ki, a Google saját hirdetési szabályzatát is megkerülve játszott össze a Metával fiatalokat célzó reklámokkal.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!