Kiderült, mely boltokban lehet ingyenesen készpénzt felvenni Magyarországon

Vágólapra másolva!
A kis falvakban, ahol nincs a közelben posta vagy ATM, jól jöhet a cash-back, vagyis a bolti készpénzfelvétel. Az eddigi tapasztalatok szerint inkább a kisboltok vezetik be ezt a lehetőséget.
Vágólapra másolva!

A törvény 2023 júliusától arra kötelezi a bankokat, hogy biztosítsák a bolti készpénzfelvételt az ügyfelek számára. A bankkártyás ügyfelek havonta két alkalommal összesen maximum 40 ezer forint erejéig díjmentesen vehetnek fel készpénzt a boltokban, ha vásárolnak, és ezt az üzletek is lehetővé teszik. Ez minden bank hirdetményében, üzletszabályzatában megtalálható, amióta a pénzforgalmi szolgáltatásokról szóló törvény módosításaként ez a szabály hatályba lépett.

Az OTP az idén nyárra megoldotta ezt a fejlesztést, és azoknál a kereskedőknél, akik ezt igényelték, kicserélte a terminált egy újabbra, amelyik már ismeri a vásárlás készpénzátvétellel funkciót. 

A gyakorlat a jogszabálynál valamivel szigorúbb lett.

 A már működő cash-back szolgáltatással a vásárlók csak akkor tudnak készpénzt felvenni a boltban, ha minimum 3 ezer forintért vásárolnak, a felvehető készpénz összege kerek 1000 forint lehet csak, minimum 1000 és maximum 20 ezer forint vehető fel egy alkalommal.

 A jogszabályban nincs minimális vásárlási összeg, és elvileg mind a 40 ezer forintot fel lehetne venni egyetlen alkalommal is díjmentesen. Sőt akár többet is fel lehetne venni, de azért már díjat számolhatnak fel a bankok. 

Pénztár, kassza
Fotó: MTI/Kallos Bea 

Ezek a feltételek azonban csak a lakossági számlavezető bankokra nézve kötelezőek. A boltok és a terminálokat üzemeltető pénzintézetek másképp is eljárhatnak, vagyis szigorúbb szabályokat is hozhatnak a készpénzfelvételnél. Ilyen a 3 ezer forintos minimális vásárlás, és a maximum 20 ezer forintos felvehető pénzösszeg is. Emellett persze azt is megtehetik, hogy egyáltalán nem vezetik be a boltban a készpénzfelvételt.

A kis falvakban, ahol nincs a közelben posta vagy ATM, jól jöhet ez a lehetőség. 

A boltosok is jól járhatnak vele vele, hiszen a kiadásaik jelentős részét (rezsi, adó, munkabérek, áruk) nem készpénzzel fizetik, hanem bankszámláról, a sok készpénzt emiatt be kell vinniük a bankba, ami sokba kerül, idő- és költségigényes. Emellett azt is elérhetik, hogy több vásárló megy be a boltba, és többet költ, ha van készpénzfelvételi lehetőség - mondja Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője. 

A nagyobb üzletláncok egyelőre nem indultak el ebbe az irányba, az egyetlen Penny kivételével, amely már 2015 közepén bevezette ezt a szolgáltatást. Az elfogadott bankkártyák köre viszont szűk: csak a Mastercard vagy Maestro típusú kártyával rendelkező OTP-s ügyfelek tudnak készpénzt felvenni a diszkontlánc üzleteiben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!