Szeptember 27. és október 11. között 10 amerikai államban jelentettek fertőzéseket.
A CDC szerint a megbetegedések száma valószínűleg sokkal magasabb, ennél a betegségnél ugyanis hosszú a lappangási idő, ráadásul a közelmúltbeli megbetegedésekről még nem számoltak be.
A 49 bejelentett esetből 27 Colorado államban történt.
Ott lett rosszul egy idős ember is, aki később meghalt, és egy gyerek, akinek súlyos vesebetegségei lettek.
Azt egyelőre nem tudják a szakemberek, hogy milyen összetevők betegítik meg az embereket, de mindenki, akit a járvány kapcsán megkérdeztek, arról számoltak be, hogy a McDonald's-ban ettek.
A McDonald's közegészségügyi tisztviselőkkel dolgozik együtt a szennyezett összetevő meghatározásán, a szakemberek a hagymára és a marhahúsra összpontosítanak - news.sky.
Az E. coli, amely a megbetegedéseket okozta, az állatok beleiben található baktériumcsoportból indul. A fertőzések súlyos betegségeket okozhatnak, lázat, gyomorgörcsöt, hasmenést és hányást.
Ételmérgezés miatt került kórházba egy magyar csoport minden tagja, de még az idegenvezetőjük, és két sofőr is a nyár közepén Romániában, Herkulesfürdőn.
Mindannyian gyomorfájásra, hasmenésre és hányingerre panaszkodtak.
A rengeteg beteg miatt beindult a vörös akcióterv, még a szabadnapos orvosokat is berendelték, hogy mindenkit el tudjanak látni.
Szintén Romániában meghalt egy négyéves kislány és a nagymamája, miután állítólag egy falu boltjában vásárolt fagyasztott makrélából ettek. Először a kislány lett rosszul, majd néhány órával később a nagymama is.
Angliában egy börtönből három rabot és három alkalmazottat szállítottak kórházba, miután rosszul lettek a nagycsütörtöki istentisztelet után kapott ételtől. Zanzibár szigetén nyolc gyerek és egy nő meghalt, miután tengeri teknősök húsát fogyasztották.
Arról is írtunk, hogy a csirke sütése vagy főzése előtt sokan automatikusan megmossák a nyers húst, azt gondolva, hogy ezzel eltávolítják a kórokozókat. Ez viszont szakértők szerint egy hatalmas tévedés, és tulajdonképpen többet ártunk vele, mint használunk.
A nyers csirkehús felülete nem steril, Campylobacter és Salmonella baktériumok telepedhetnek meg rajta, amelyek az ételmérgezés fő okozói.
A baromfik nem mutatják a Campylobacter fertőzés tüneteit, ezért valójában lehetetlen megmondani, melyik állat hordozza a kórokozót. A baktérium a szalmonella kórokozójával együtt a csirkék szerveiben található, például a belekben, de amikor ezeket az állatokat levágják, a baktérium szétterjedhet a húsban.