Kiderült, melyik a világ legkoszosabb óceánjárója

Vágólapra másolva!
Koszos, tömítődött sörcsapoktól a lárvafészkekig: elkeserítő képet fest a világ turisztikai iparágának fontos elemeiről, a luxus óceánjárókról egy friss jelentés.
Vágólapra másolva!

Közzétette értékelését az óceánjárók higiéniai állapotáról az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC). Az óceánjáró hajókról általában a luxus, a kényelem és a napsütéses tengeri utazás képe jelenik meg előttünk, ezeket az idilli elképzeléseket azonban jelentősen árnyalhatja a CDC szakmai jelentése.

Koszos, bizonytalan lerakódásoktól visszataszító sörcsapok, lárvák, rovarok a konyhában: csak néhány azok közül a problémák közül, melyekkel a szakemberek az óceánjáró hajók vizsgálatakor találkoztak.

 A CDC értékelése szerint legfeljebb 100 pontot érhetnek el az általuk értékelt luxushajók a tisztasági skálán, szakembereik szerint 85 pont alatt már "nem elfogadhatónak" számít a hajó higiéniai állapota.

A járványügyi központ Vessel Sanitation Program nevű kezdeményezésének eredményében a vizsgált óceánjárók közül 10 hajó 89-nél kevesebb pontot kapott, a legrosszabb higiéniai állapotú hajót mindössze 62 pontra értékelték.

Így a vizsgálat eredményei alapján a világ legmocskosabb hajója a Hapag-Lloyd nevű hajózási vállalat Hanseatic Inspiration nevű óceánjárója.

A CDC jelentése szerint a hajón tapasztalt állapotok számos egészségügyi szempontú higiéniai előírás megsértésének illetve figyelmen kívül hagyásának következményei. 

Közeli felvétel a hajóról:

image

A már említett, botrányos állapotú sörcsap mellett a rengeteg élő rovart illetve rovartetemet találtak a fedélzeti uszodához tartozó bárnál, sőt, a grillsütéshez elkülönített területen egy madártetemvolt, ami már tele volt lárvával. Az utasok ellátáshoz felhasznált élelmiszereket pedig az előírtnál magasabb hűtési hőmérsékleten tárolták a hajó konyhájában.

A CDC jelentésében feltártak ellenére a Hapag-Lloyd Cruises szóvivője a jelentésre reagálva azt mondta az USA Today lapnak, hogy "óceánjárós útjaikon évek óta következetesen betartják a higiéniai előírásokat." Ugyanakkor a cég közölte, hogy a jelentés nyomán hajóik fedélzetén belső vizsgálatot indítanak a higiéniai állapotok feltérképezésére.

A CDC jelentése szerint a Princess Cruises nevű vállalat Caribbean Princess, a Carnival-hoz tartozó Carnival Breeze, valamint a Ritz-Carlton Yacht Evrima nevű hajója egyaránt 86 pontot értek el, vagyis 1 ponttal jobbat csak, mint ami a nem elfogadható állapotok határát jelenti.

cruise, óceánjáró, illusztráció
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock

A jó hír ugyanakkor, hogy akad néhány hajó, melyek megkapták a maximális 100 pontot az értékelésen. Ezek közé tartozik többek között

  • a Carnival Cruise Line Carnival Spirit nevű hajója, 
  • a Celebrity Cruises Celebrity Ascent óceánjárója, 
  • a Disney Cruise Line Disney Fantasy, valamint
  • a Royal Caribbean Brilliance of the Seas nevű hajója is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!