Vágólapra másolva!
A párkapcsolatokban mindig vannak olyan időszakok, amelyek kihívást jelentenek, és ez megingathatja a korábban erősnek hitt köteléket. A párkapcsolati válság egy olyan kritikus időszak, amikor a felek közötti kommunikáció, intimitás vagy bizalom meggyengül. Ha nem teszünk ellene, akkor akár a kapcsolat végét is jelentheti.
Vágólapra másolva!

Még a legszeretőbb kapcsolatokban is vannak olyan élethelyzetek, amelyek próbára tehetik a két fél egységét, ilyen kihívások lehetnek a kommunikációs problémák, érzelmi elhidegülés. A párkapcsolati válság, ha nem foglalkozunk vele, feszültséget okoz a két fél között és a kapcsolat véget érését is eredményezheti. Ezért is fontos, hogy beszéljünk a problémáinkról egymással, és tegyünk azért, hogy megmentsük a kapcsolatunkat.

A párkapcsolati válság kezelhető, ha mind a kettő fél szeretne tenni a kapcsolat újraépítéséért.
A párkapcsolati válság kezelhető, ha mind a kettő fél szeretne tenni a kapcsolat újraépítéséért. 
Fotó: Photononstop via AFP / Photononstop/Couple sulking in living-room (Photo by A. Chederros / Onoky / Photononstop via AFP)

Párkapcsolati válság néhány jele: 

  • kommunikációs problémák: csökken a nyílt és őszinte kommunikáció
  • gyakori veszekedés: a fokozott feszültség miatt visszatérő veszekedések
  • érzelmi elhidegülés: az intimitás eltűnése, a szeretet érzésének csökkenése, magány érzése 
  • kevesebb együtt töltött minőségi idő: csökken a közös érdeklődés, mindkét fél több időt tölt a saját elfoglaltságaival 
  • hűtlenség vagy annak gyanúja: a hűtlenség megingathatja a két fél közötti bizalma és intimitást
Fotó: PhotoAlto via AFP / PhotoAlto via AFP/Sigrid Olsson / Altopress

Azért, hogy a kapcsolatunk újra kiegyensúlyozott legyen, mindkét félnek akarnia kell a változást, és lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy újra belobbanjon a kihunyófélben levő szikra.  

Összegyűjtöttünk néhány tippet, hogyan lehet újraépíteni a kapcsolatunkat a párunkkal: 

Ismerjük meg egymás szeretetnyelvét! 
Gary Chapman híres könyve, Az 5 szeretetnyelv - Egymásra hangolva jó kiindulási pont lehet önmagunk és a párunk szeretetnyelvének megismerésében. A könyv végén található teszt kitöltése után közelebb kerülhetünk egymáshoz és lépéseket tehetünk annak érdekében, hogy olyan módon közelítsünk a párunkhoz, ami számára a szeretetet jelenti. Az öt szeretetnyelv az alábbi: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékok, szívességek, testi érintés.

 Együtt töltött minőségi idő
Határozzunk meg olyan célokat, amiket közösen szeretnénk elérni, vegyünk részt együtt olyan tevékenységekben, amire mindig is vágytunk, vagy esetleg túlmutatott a komfortzónánkon. Lehet ez egy kalandparkban eltöltött délután, közös főző- vagy festőtanfolyam, vagy egy szabadulószoba, ahol közösen jut át a pár akadályokon és ezáltal is fejlődik a kapcsolat.

Nyílt és asszertív kommunikáció
Törekedjünk arra, hogy nyíltan és egymás bántása nélkül fejezzük ki érzéseinket és korábbi sérelmeinket. Normális, ha vannak olyan témák, amiben nem ért egyet egy pár, de fontos, hogy meghallgassuk egymást, és az ellentéteink ne váljanak konfliktusokká és ne mérgesedjenek el még jobban a viták. Az asszertív kommunikáció azt jelenti, hogy képviseljük az érdekeinket, miközben a másik érdeke nem sérül. Ez a kommunikáció tanulható és igazán építően hathat egy kapcsolatra. Ha szeretne jobban elmélyülni a témában, mindenképpen olvassa el be Dr. ​Marshall B. Rosenberg - A szavak ablakok vagy falak című könyvét, ami kapaszkodót ad az erőszakmentes kommunikációhoz, és segít olyan módon megértetni magunkat a másik féllel, hogy azzal őt nem bántjuk. 

Intimitás visszaépítése: 
A párunkkal töltött intim együttlét során felszabaduló hormonok nem csupán a ránk gyakorolnak hatást, de a párkapcsolatot is támogatják azzal, hogy erősítik a kötődést. Az intimitás újraépítését kezdhetjük azzal, hogy újra egymáshoz érünk, legyen az egy kézfogás sétálás közben, simítás a reggeli kávé mellé vagy egy ölelés. Az ölelés segíthet a szexualitás visszaépítésében, hiszen oxitocint termel, nem véletlenül nevezik "szeretet- vagy kötődéshormonnak". Ez a hormon akkor is felszabadul, amikor összebújunk valakivel, akit szeretünk. 

Nyitottság a párunk érdeklődési köre felé 
Egy kapcsolatban fontos, hogy nyissunk a párunk érdeklődési köre iránt, ezzel tudjuk fenntartani és jobban elmélyíteni a kapcsolatot. A partnerünk világának megismerése segíthet abban, hogy jobban megértsük őt és empatikusabbak legyünk iránta. Az érdeklődés hiánya olyan érzetet kelthet a másik emberben, hogy már nem elég fontos számunkra. Azzal, hogy több időt szentelünk a párunkra még mi is gazdagodhatunk tudással és akár új közös hobbit is találhatunk. 

Önfejlesztés, önismeret növelése
Az önismeret kiemelt szerepet tölt be a kapcsolatainkban, mert segít megérteni, hogyan működünk és mit várunk egy kapcsolattól. Jó önismerettel rendelkező emberek tudatosabbak a saját érzelmeik felismerésében és szabályozásában, segítségünkre lehet abban, hogy tudatosan kommunikáljunk és a döntéseink is azok legyenek. Segíthet a játszmák felismerésében és elkerülésében. A játszmák hátterében az elismerés, a hatalom vagy a kontroll megszerzése a gyakori cél 

Párkapcsolati terápia:
Bár sokan még mindig tabuként kezelik, ha szakemberhez kell fordulniuk a problémákkal, de egy párkapcsolati problémákra szakosodott pszichológus szakmai jelenléte során olyan környezetet tud teremteni, ahol a két fél biztonságos környezetben tudja megbeszélni a kapcsolatukban felmerült problémákat. A szakember taníthat a pároknak konfliktuskezelési technikákat, illetve segíthet a pár közös jövőbeli céljainak meghatározásában és az oda vezető út kialakításában. 

Amennyiben nincs meg mindkét félben a változásra való törekvés, vagy a próbálkozások mindig kudarcot vallanak és a kapcsolat teljesen elmérgesedik a kapcsolat lezárása lehet a jó döntés. A kapcsolat befejezése nem feltétlenül jelent kudarcot, megélhetjük egy önismereti folyamatként is, ahol megtanultuk mi az, ami boldoggá tesz minket és mi az, amit várunk egy kapcsolattól és meddig tartanak a határaink. Felismerhetünk olyan sémákat, amelyek eddig a kapcsolatainkban jelen voltak, és tehetünk ellenük, hogy a következő kapcsolatunkban másképpen csináljuk. 

Ebben a videóban találja a már korábban is említett öt szeretetnyelvet: 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!