Sokkoló dologra bukkant, amikor felújította a pincéjét, aztán jött az öröm, a rengeteg kincs

Vágólapra másolva!
Egy Párizs mellett kisvárosban élő férfi középkori csontvázat fedezett fel a pincéjének felújításakor. A helyszínre érkező régészek rengeteg értékes leletet tártak ezt követően.
Vágólapra másolva!

Egy francia férfi, miközben a pincéjét újította fel Corbeil-Essonnes-ben, egy Párizs melletti városban, döbbenetes felfedezést tett: több tucat középkori csontvázat és tíz szarkofágot talált. 

Az első csontvázra 2024 elején bukkant rá, és azonnal értesítette a régészeket, akik egy 52 négyzetméteres területen 38 sírt tártak fel, melyek a Kr. u. 3. századtól a 10. századig terjedő időszakból származnak.

A régészek megállapították, hogy a temető használata közel 700 éven át tartott. Az első temetkezések a késő római korból, míg a legutóbbi sírok akkor keletkeztek, amikor a térség már a frank uralom alatt állt. 

A tíz szarkofág közül, amelyeket a pincében találtak, mindegyik a Meroving-korszakból származik, amely a Kr. u. 5. és 8. század közötti időszakra tehető. Érdekes módon, míg más helyszíneken gyakori, hogy egy szarkofág több személy maradványait is tartalmazza, itt minden egyes koporsóban csak egy testet találtak. 

A Promotions.hu beszámolója szerint a szakértők úgy vélik, hogy a most feltárt temető sokkal nagyobb lehetett, mint amit eddig felfedeztek. 

Pince
Képünk illusztráció!
Fotó: Shutterstock.com 

De a lakásfelújítás vagy új házba költözés esetén mások is találnak meghökkentő dolgokat. Ez történt az amerikai Wisconsinban élő Zwick-házaspárral is, akiket hatalmas meglepetés ért, amikor kinyitották a ház kertjében található vasajtót. 

Az volt a feltevésük, hogy csak egy nagy üres tér van odabent, amelyet az előző tulajdonos használt valamilyen célra. Amikor azonban kinyitották, kiverte őket a veríték:

az ajtó mögött egy 80 négyzetméternyi terület volt, egy amolyan házi bunker volt, amelyet még az 1960-as évek elején építettek.

A bunkerben két hétre való élelmiszert találtak, meg egy halom felszerelést, többek között orvosi kellékeket, szerszámokat, lámpákat. Vagyis olyan dolgokat, amelyek arra voltak hivatva, hogy a túlélést segítsék. Valamint rengeteg, a hatvanas évekre utaló holmira bukkantak.

A bunkert sosem használták, de jól mutatja a hatvanas éveknek azt az atomparanoiáját, hogy bármikor megtörténhet a végzetes becsapódás, és akkor nem árt, ha háznál van egy bunker, ahova gyorsan le lehet menekülni.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!